Ξυπνώντας το πρωί με ένα τσάι μετά από μια βραδιά με ποτά.
Συχνά κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για το αλκοόλ, που έρχονται να καλύψουν την ανάγκη μας για να το καταναλώσουμε, ενώ γνωρίζουμε μέσα μας ότι μας βλάπτει σοβαρά! Υπάρχουν πολλές απόψεις από τις οποίες θα μπορούσε να το εξετάσει κανείς. Δε χρειάζεται, όμως, να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας για να γνωρίζει την πραγματικότητα.
Όπως, για παράδειγμα, ότι οι θερμίδες που παίρνουμε οδηγούν σε σοβαρή παχυσαρκία! Οι παρακάτω επιστημονικές απόψεις ίσως βοηθήσουν στο να ξεδιαλύνουμε μερικά πράγματα!
ΜΥΘΟΣ: Δεν έγινε και κάτι αν παραπίνουμε συχνά. Αφού θα το κάψουμε!
Όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτό περνάει στο αίμα μας και ανεβάζει τα επίπεδα αιθυλικής αλκοόλης. Όσο περισσότερο πίνουμε τόσο πιο τοξικό είναι για τον οργανισμό μας. Τα χειρότερα συμπτώματα (Hangover) τα νιώθουμε όταν τα επίπεδα ξαναγυρίζουν στο μηδέν. Αυτό κρατάει, συνήθως, 24 ώρες.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ «χτυπάει» το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα! Ανακατεύεται με χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία. Επιπλέον, λειτουργεί διουρητικά και σε στέλνει συνεχώς στην τουαλέτα. Την άλλη μέρα έχουμε έναν ανυπόφορο πονοκέφαλο, κούραση, στεγνό στόμα και δίψα, ευερεθιστότητα σε ήχους και φως, ανακατεμένο στομάχι και εξασθενημένο ανοσοποιητικό! Συχνά δεν κάνουμε καλό ύπνο, κάτι που χειροτερεύει τα πράγματα και επηρεάζει την άλλη μέρα τη συγκέντρωσή μας, μας κάνει ευέξαπτους ή καταθλιπτικούς.
ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων! Είναι θέμα συνήθειας!
Μην υπερβάλλεται στα λεγόμενα Ladies’ Nights! Αν ένας άνδρας και μια γυναίκα πιούν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα επηρεαστεί περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, κάτι που βοηθάει να αραιωθεί κάπως το αλκοόλ.
Πάντως οι επιστήμονες σήμερα θεωρούν, ότι η αφυδάτωση την επόμενη ημέρα είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ δημιουργείται φλεγμονή στον οργανισμό. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα κυτοκινών στο αίμα, δηλαδή πρωτεΐνες που προέρχονται από διέγερση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
ΜΥΘΟΣ: Μόνο η μεγάλη κατανάλωση βλάπτει!
Δε χρειάζεται να πιεί πολύ κανείς για να έχει συμπτώματα την άλλη ημέρα! Ακόμα και μερικά ποτά μπορούν να προκαλέσουν hangover την επόμενη μέρα. Αν πίνουμε νερό ή μη αλκοολούχα υγρά μεταξύ των ποτών και τρώμε παράλληλα, ενυδατώνεται ο οργανισμός και μειώνεται σημαντικά η απορρόφηση του αλκοόλ.
Επίσης, το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) επιδεινώνει τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας, αλλά και την επίδραση στον εγκέφαλο, λόγω της δράσης της νικοτίνης. Αν υπάρχει προδιάθεση χρήσης αλκοόλ στην οικογένεια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κανείς γονίδια, που να επηρεάζουν το μεταβολισμό του αλκοόλ!
Δεν υπάρχουν ασφαλή κατώτερα όρια για την υγεία μας όσον αφορά στο αλκοόλ! Ασφαλώς, δεν εννοούμε ότι βλάπτουν ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα! Η συμβουλή, όμως, που διαβάζει κανείς σε sites ή του δίνει ο γιατρός για ένα ποτό για τη γυναίκα ημερησίως ή δύο για τον άνδρα ΔΕΝ αναφέρεται σε καθημερινή χρήση! Το τελευταίο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αλκοολισμό!
ΜΥΘΟΣ: Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει μόνο το συκώτι!
Υπάρχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης του αλκοόλ. Άμεσα βιώνει κανείς απώλεια μνήμης («δε θυμάμαι τι έκανα, που ήμουν, με ποιους ήμουν»), δυσκολία συγκέντρωσης και ελαχιστοποίηση των φυσιολογικών αντανακλαστικών (με αποτέλεσμα, συχνά, τροχαία ατυχήματα), διαταραχές όρασης (διπλωπία ή «τα βλέπω διπλά») και βέβαια αδυναμία κρίσης και λήψης σωστών αποφάσεων (δεν προβαίνουμε ποτέ σε σοβαρές αποφάσεις ή νομικές πράξεις υπό την επήρεια αλκοόλ!)
Μακροχρόνια, το αλκοόλ προκαλεί προοδευτική καταστροφή ηπατικών κυττάρων (άνοδος των ηπατικών ενζύμων στις εξετάσεις αίματος, με πρώτο τη γ-GT) με κατάληξη την κίρρωση του ήπατος. Ο δε συνδυασμός με λίπος στο συκώτι λόγω παχυσαρκίας, επιβαρύνει σημαντικά την κακή εξέλιξη της ηπατικής βλάβης! Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι χρειάζεται πολλά χρόνια για να γίνει αυτό! Η ευαισθησία του κάθε συκωτιού είναι άγνωστη. Όπως ένας καπνιστής λίγων τσιγάρων μπορεί να πάθει καρκίνο του πνεύμονα, έτσι και ένας καταναλωτής σχετικά μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι του!
Επιπλέον, το αλκοόλ επηρεάζει και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Περιφερικό. Αυτό σημαίνει προοδευτική αλλοίωση των φαιών κυττάρων του εγκεφάλου (τα little gray cells που έλεγε ο Ηρακλής Πουαρό στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι) με αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των λειτουργειών μάθησης, συνείδησης και κρίσης, και σε μεγαλύτερη ηλικία άνοια! Παράλληλα, δημιουργούνται περιφερικές νευροπάθειες, που γίνονται αντιληπτές ως μουδιάσματα, υπαισθησία (μειωμένη αίσθηση), νυγμώδη άλγη (πόνοι σα σουβλιές) και πτώση της δύναμης των άκρων!
ΜΥΘΟΣ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ δεν είναι σημαντικές!
Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ! Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί ότι συνδέεται με πάρα πολλές παθήσεις. Θα αναφέρουμε εδώ μερικούς επιστημονικά τεκμηριωμένους συσχετισμούς:
- Υπέρταση (που ξεκινάει από νεότερες ηλικίες)
- Καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.)
- Αγγειακά Εγκεφαλικά (ισχαιμικά ή αιμορραγικά)
- Βαριές γαστροπάθειες (γαστρίτιδες, έλκη, διατρήσεις στομάχου)
- Καρκίνο μαστού, στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος και παχέος εντέρου
- Πτώση του ανοσοποιητικού με επακόλουθη ευαισθησία σε ασθένειες
- Ψυχιατρικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή
- Κοινωνικά προβλήματα, όπως οικογενειακές προστριβές, επαγγελματική ανεπάρκεια και ανεργία
- ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ (κάποιοι αλκοολικοί πίνουν καθαρό οινόπνευμα!!!)
ΜΥΘΟΣ: Κάποια ποτά δε βλάπτουν. Τα διαιτητικά κοκτέιλ είναι ασφαλή!
Είναι αλήθεια ότι όλα τα ποτά δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη. Όμως, το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, που ενώ αναφέρεται ότι ωφελούν την υγεία και το ανοσοποιητικό, σε αυξημένες ποσότητες προκαλούν πονοκεφάλους, δεσμεύουν χρήσιμα ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος) και ερεθίζουν το στομάχι. Επιπλέον, κάποια κρασιά περιέχουν αυξημένες περιεκτικότητες σε θειώδη (που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά) και προκαλούν πονοκέφαλο.
Η κατανάλωση Malt ποτών (όπως ουίσκι) περιέχει ουσίες που λέγονται “congeners”. Αυτές ενοχοποιούνται σε πολλές μελέτες ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αντιπροτείνονται η βότκα και το τζιν, που όμως βλάπτουν με άλλο τρόπο όταν υπερβάλλουμε!
Η επιλογή κοκτέιλ με φρουτοχυμούς ή ζαχαρούχα ποτά μειώνουν τα συμπτώματα του hangover, αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες και προκαλούν παχυσαρκία σε όσους έχουν προδιάθεση και τα πίνουν συχνά. Ακόμα, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει την απορρόφηση του αλκοόλ. To αλκοόλ αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, κάτι που επηρεάζει ποικιλοτρόπως και σοβαρά τους διαβητικούς αλλά και τους μη έχοντες διαβήτη.
ΜΗΝ επηρεάζεστε από κουβέντες του τύπου «η μπύρα δε βλάπτει»! Η ποσότητα του αλκοόλ είναι που έχει σημασία. Από το να καταναλώσετε 10 μπύρες ίσως είναι καλύτερα να πιείτε μια σκέτη βότκα! Επίσης, η αραίωση του αλκοόλ που πίνουμε (νερό ή πάγος στο κρασί, coca-cola στο ουίσκι) ενέχει τον κίνδυνο να πιούμε πολύ παραπάνω αν δεν προσέξουμε!
ΜΥΘΟΣ: Φάτε μακαρόνια πριν πάτε για ύπνο! Το αλκοόλ βοηθάει στον ύπνο!
Κατ΄ αρχάς το φαγητό πριν τον ύπνο (αν έχετε ήδη πιεί) ΔΕΝ βοηθάει. Το στομάχι σας πρέπει να έχει τροφή πριν αρχίσετε να πίνετε. Ιδανικά, φάτε κάτι λιπαρό (κρέας ή πίτσα) πριν το πρώτο ποτό. Αυτό που σίγουρα βοηθάει πριν κοιμηθείτε είναι το να πιείτε αρκετό νερό, για να προλάβετε την αφυδάτωση.
ΙΔΑΝΙΚΑ μην πίνετε καθόλου! Αν πίνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα, τότε βρίσκεστε σε μια πλάνη! Ένα ποτό βοηθάει τη γρηγορότερη έλευση του ύπνου. Μεγάλη κατανάλωση υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου σας.
Μειώνονται οι λεγόμενες φάσεις REM και δημιουργείται η τάση να ξυπνάτε νωρίτερα. Μπορεί αυτό να προκληθεί και από τα συμπτώματα που έχουν προαναφερθεί (πονοκέφαλος, ναυτία κλπ.), και να μη σας αφήσουν να ξανακοιμηθείτε. Κάποιοι προτείνουν άλλο ένα ποτό το πρωί!!! (μάλιστα το ονομάζουν «ομοιοπαθητική» ενώ οι ξένοι αστειευόμενοι το λένε «hair of the dog») Αστείο? Απλά καθυστερεί λίγο τα συμπτώματα. Μάλιστα, αν δε μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς ένα πρωινό ποτό, θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας! Μάλλον βρίσκεστε στα πρόθυρα αλκοολισμού!
ΜΥΘΟΣ: Παίρνω παυσίπονο και ηλεκτρολύτες πριν τον ύπνο και εντάξει!
Εδώ αρχίζουν τα επικίνδυνα και τα αντιεπιστημονικά. Τα απλά παυσίπονα έχουν μέγιστη δράση σε 4 ώρες. Άρα δε θα ωφελήσουν όταν ξυπνήσετε. Επιπλέον, η παρακεταμόλη (Depon/Panadol) σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας.
Κυκλοφορεί η άποψη, ότι τα υγρά με ηλεκτρολύτες (όπως των αθλητών) ενυδατώνουν γρηγορότερα! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει ότι κάτι τέτοιο συνιστά σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή προστατεύει από τις επιπτώσεις της χρόνιας υπερκατανάλωσης. Μπορεί να βοηθούν αλλά δεν είναι η λύση.
ΜΥΘΟΣ: Το πρωί ένας καφές με σώζει! Παίρνω και βότανα!
Η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσύσπαση (στένεμα των αγγείων) και μάλλον θα επιδεινώσει τα συμπτώματα του hangover. Μερικοί μάλιστα, το χρησιμοποιούν σαν «θεραπεία» που θα ακυρώσει τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ που πίνουν. Είναι προφανές ότι το κάνουν για ψυχολογικούς λόγους και για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές ενοχές τους.
Επίσης, κάποιοι έχουν ανακαλύψει χάπια από εκχύλισμα μαγιάς ή αγκινάρας. Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν όλες τις έρευνες γύρω από αυτό και δεν βρήκαν να προκύπτει κανένα όφελος από αυτά. Κανένα βότανο από αυτά που βλέπετε σε πάγκους ή είδη υγιεινής διατροφής δεν επηρεάζει ή αποτρέπει την επιβλαβή υπερκατανάλωση αλκοόλ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Δηλητηρίαση από Αλκοόλ!
Η δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση!!!
Τα συμπτώματα είναι:
- Σύγχυση και υπνηλία
- Έμετοι
- Αργές άρρυθμες αναπνοές
- Σπασμοί
- Υποθερμία και μπλαβί χρώμα δέρματος
Εύκολα μπορεί κανείς να παρασυρθεί και να θεωρήσει ότι αυτά τα συμπτώματα σε κάποιον ή κάποια φίλη του είναι αποτέλεσμα του ποτού στο πάρτι! Όταν, όμως, δούμε κάποιον να κάνει πολλούς εμετούς ή να πέφτει σε νάρκη μετά από πολύ ποτό (ή συχνά νοθευμένο ποτό!), πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο βαριάς αφυδάτωσης και εγκεφαλικής βλάβης. Καλέστε ΑΜΕΣΑ ασθενοφόρο ή μεταφέρετε τον/την στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο!