Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο στην αναμονή
Δώστε μας κάποια στοιχεία πριν φτάσετε στο ραντεβού σας!
Leave your contact information and let us call you for an appointment.
Τι είναι το Αναπνευστικό σύστημα;
Το Αναπνευστικό μας σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων, υπεύθυνα για την είσοδο του οξυγόνου (O2) στο οργανισμό, αλλά και στην αποβολή βλαπτικών ουσιών με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων (όπως πχ. συστατικών των καυσαερίων, προϊόντων αποδόμησης του αλκοόλ κλπ.).
Κύριο όργανο είναι οι πνεύμονες, που έχουν πολλούς μηχανισμούς «φίλτρων» και οι σωλήνες και σωληνάκια, που είναι το βρογχικό δένδρο! Η υγεία τους αλλά και ο προληπτικός τους έλεγχος είναι σημαντικά! Υπάρχουν παθήσεις που δίνουν συμπτώματα αλλά και άλλες που είναι αθόρυβες!
Λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού Συστήματος επηρεάζουν κάθε επέμβαση.
Ειδικά, όμως, στην περίπτωση της παχυσαρκίας, έχουμε συνήθως περιοριστικού τύπου μεταβολές, που οδηγούν σε λαχάνιασμα και γενικότερη έλλειψη οξυγόνωσης των κυττάρων. Επίσης, τα περιττά κιλά είναι συνήθης αιτία απνοιών στον ύπνο, κάτι που επισύρει πολλά θέματα υγείας για το σώμα μας. Η συνήθεια του καπνίσματος σαφώς επιβαρύνει την κατάσταση του αναπνευστικού μας.
Γιατί πρέπει να ελέγχεται το Αναπνευστικό σύστημα;
Κάθε πάθηση των Πνευμόνων και των Βρόγχων πρέπει να ενδιαφέρει τον ασθενή, για να μπορεί ο γιατρός να ενημερώσει κατάλληλα και πιθανά να δώσει κάποια θεραπεία. Η καλή υγεία τους είναι σημαντική για το χειρουργείο αλλά και μετά από αυτό. Κάθε σημείο λοίμωξης του ανώτερουαναπνευστικού συστήματος είναι σημαντικό. Επιπλέον, κάποιες φορές ανακαλύπτονται προβλήματα που δεν ήταν γνωστά. Έτσι, προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και βάζουμε πλάνο για ένα ασφαλέστερο μέλλον! Επιπλέον, η καλή κατάσταση των πνευμόνων βοηθάει στην ασφαλή Γενική Αναισθησία, που είναι απαραίτητη για το χειρουργείο. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η απώλεια κιλών μετά την επέμβαση θα βοηθήσει εντυπωσιακά τη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού!
Πως γίνεται ο έλεγχος;
Ενδελεχής έλεγχος του Αναπνευστικού δεν είναι απαραίτητος πάντα. Αυτό το κρίνει ο Χειρουργός με τον Αναισθησιολόγο και έχει να κάνει με το σωματικό βάρος και τα συνοδά προβλήματα. Ο έλεγχος αυτός γίνεται από συνεργάτη Πνευμονολόγο, που θα πάρει ιστορικό τυχόν προβλημάτων, ιδίως αν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση (πχ. βρογχικό άσθμα, εμφύσημα κλπ.) ή άλλων σοβαρών καταστάσεων (πχ. παλιά πνευμονία, κάπνισμα). Θα ακολουθήσει κλινική εξέταση με μέτρηση του κορεσμού ηρεμίας, απεικόνιση με ακτινογραφία ή και αξονική τομογραφία και πιθανά σπιρομέτρηση. Έτσι θα είναι ακόμα πιο ασφαλής κάθε χειρουργική παρέμβαση.
Αν υπάρχει πνευμονολόγος που παρακολουθεί τον ασθενή, η συνεργασία μαζί του είναι απαραίτητη. Επίσης, κάθε πρόσφατη εξέταση είναι χρήσιμη και πρέπει να προσκομίζεται.