Γαστρικό Botox: Χωρίς μακροχρόνιο αποτέλεσμα στην σοβαρή παχυσαρκία!
Το γαστρικό botox (μπότοξ στο στομάχι), είναι μια μέθοδος των τελευταίων ετών στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας. Απευθύνεται σε υπέρβαρους (και όχι παχύσαρκους), για να χάσουν λίγα κιλά, με παράλληλη δίαιτα και διάρκεια δράσης 4-6 μήνες. Η διαδικασία περιλαμβάνει έγχυση botulinum toxin type A στο τοίχωμα του στομάχου κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης με μέθη.
Μετά τη διαδικασία, ακολουθεί δίαιτα με υγρά τις πρώτες ημέρες και πρωτεϊνούχα γεύματα τις επόμενες.
Η δίαιτα μετά από γαστρικό botox, θα πρέπει να είναι κατά βάση πρωτεϊνική, συνοδευόμενη με πολλά υγρά και λαχανικά. Απαγορεύονται τα γλυκά και τα υγρά με ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες, γενικότερα, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ όξινοι χυμοί, φαγητά fast food, αλκοόλ και ερεθιστικά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδες και έλκη στο στομάχι, καθώς καθυστερεί ιδιαίτερα η κένωσή του. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται λιπαρές τροφές και ανθρακούχα υγρά (cola, soda, ανθρακούχο νερό).
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η παρέμβαση αυτή προκαλεί θεωρητικά (αν γίνει σωστά το γαστρικό botox) μια καθυστέρηση στο άδειασμα του στομάχου, λόγω παράλυσης των μυών αυτού, και μια συνοδό παράταση του κορεσμού από ένα γεύμα. Θα πρέπει, όμως, να συνοδευτεί από αυστηρούς διατροφικούς κανόνες για 4-6 μήνες, με αποτελέσματα αυτά μιας αντίστοιχης δίαιτας για αυτό το διάστημα.
Το ερώτημα είναι, αν αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να αλλάξει κάποιος τις διατροφικές του συνήθειες για πάντα, ώστε να διατηρήσει την απώλεια των λίγων κιλών που θα χαθούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα κιλά ανακτώνται, και συνήθως ακόμα περισσότερα.
Η μείωση της όρεξη
ς, που επικαλούνται οι υποστηρικτές της μεθόδου με γαστρικό botox, δεν τεκμηριώνεται από κάποιο βιοχημικό μηχανισμό του οργανισμού, κατά συνέπεια υποθέτουμε ότι οφείλεται (αν συμβαίνει σε κάποιους) στην επιθυμία τους να χάσουν βάρος. Αυτό όμως έχει διάρκεια όσο και σε μια δίαιτα. Το άτομο απογοητεύεται και αρχίζει το «τσιμπολόγημα» και την παραβίαση των κανόνων της δίαιτας.
Η Hayda Elshakh από το Weill Cornell Medicine Qatar κατέληξε μετά από ανασκόπηση μεγάλου αριθμού ερευνητικών μελετών (κλινικών και case-based μελετών), ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για το γαστρικό botox. Δεν φαίνεται να δίνει μακροχρόνια απώλεια βάρους.» Η δημοσίευση περιλαμβάνεται στο κορυφαίο περιοδικό για την παχυσαρκία Obesity Surgery.
Ο γαστρεντερολόγος Khalid Al-Ejji του National Obesity Treatment Centre (Qatar Metabolic Institute) σημειώνει ότι «η παχυσαρκία είναι ένα μείζον πρόβλημα παγκοσμίως και είναι απαραίτητο να προτείνονται επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για τη φροντίδα των ασθενών μας.» Πρέπει, επιπλέον, να τονισθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση της τοξίνης botulinum στο γαστρικό botox. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια από τις πλέον θανατηφόρες ουσίες στη φύση, και χρησιμοποιείται για τη μείωση μυικών σπασμών σε πολύ μικρές δόσεις, όπως στην αισθητική μείωσης των ρυτίδων του προσώπου. Οι μεγαλύτερες δόσεις μπορεί είναι θανατηφόρες!
Σε μελέτη 60 ασθενών και σύγκριση με έγχυση «ψεύτικου» (placebo) φαρμάκου, δεν φάνηκε ιδιαίτερη απώλεια βάρους. Ο ερευνητής Mark Topazian της Mayo Clinic στο Rochester, Minnesota, αναφέρει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι με αυτή τη θεραπεία, ενώ δε βρήκαμε όφελος στην απώλεια κιλών. Θα συμβούλευα τους ασθενείς να αναζητήσουν άλλες μεθόδους βελτίωσης του σωματικού τους βάρους.» Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος μακροχρόνιας αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική παρέμβαση. Είναι μέθοδοι, που επεμβαίνουν στο στομάχι μέσα από μικρές τομές των 5 και 10 χιλιοστών στην κοιλιά, απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών και ο ασθενής επιστρέφει ταχύτατα στην εργασία του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο! Πρακτικά, το μόνο που αντιλαμβάνεται είναι ότι χορταίνει με πολύ μικρά γεύματα, δεν έχει όρεξη (λόγω αποδεδειγμένων αυτόματων μετεγχειρητικών ορμονικών μηχανισμών) και χάνει τα κιλά χωρίς και κόπο και σε βάθος χρόνου.
Όσοι έχουν πολλά κιλά πρέπει να κοιτάνε κατάματα το πρόβλημα (που αποτελεί σοβαρή νόσο (νοσογόνος παχυσαρκία) όταν ξεπερνιέται ένας αριθμός υπερβαλλόντων κιλών) και να μην καταφεύγουν σε φαινομενικά απλές αλλά αναποτελεσματικές λύσεις!



