ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
διαβήτης τύπου 2 σακχαρο ινσουλινη

Διαβήτης τύπου 2. Εντυπωσιακές Εξελίξεις:

Νέα Φάρμακα και η δυνατότητα Λαπαροσκόπησης

Εδώ και δεκαετίες, η Χειρουργική του Διαβήτη τύπου 2 έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα και αποτελεί Διεθνή Οδηγία εδώ και 10 χρόνια! Η εφαρμογή της έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 με σημαντική επιτυχία.

Τα φάρμακα, όμως, μόνα τα δε μπορούν να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική σε ασθενείς που δε ρυθμίζουν σωστά το σακχαρο αίματος! Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από 40% των διαβητικών δεν επιτυγχάνουν καλή ρύθμιση στο σακχαρο τους. Σε αυτή την περίπτωση ή σε ασθενείς που δε μπορούν να είναι συνεπείς στη φαρμακοθεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει δείξει σε διαβητικούς ίαση ή ύφεση σε ποσοστά πάνω από 80%. Ιδιαίτερη επιτυχία υπάρχει σε όσους δεν έχουν διαβήτη τύπου 2 πολλά χρόνια. Αλλά και οι χρόνια διαβητικοί (που έχουν φτάσει στην ινσουλινη) έχουν σημαντική βελτίωση της νόσου και μείωση των φαρμάκων, ενώ πολλοί απαλλάσσονται από την ινσουλινη.

Μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι είναι σήμερα ασφαλής, ανώδυνη και με νοσηλεία 1-2 ημέρες. Η λύση δεν απευθύνεται μόνο σε σοβαρά παχύσαρκους. Σύμφωνα με τις Διεθνής οδηγίες του 2022, ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) >30 (δηλαδή 15-25 περιττά κιλά) και διαβήτη τύπου 2 που δε ρυθμίζεται, πρέπει να σκεφτεί την επιλογή αυτή! Η παράλληλη χρήση των νέων φαρμάκων μπορούν να φτάσουν στην ιδανική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του διαβήτη τύπου 2, χωρίς να φτάσει κανείς στην ινσουλινη και στις επιπλοκές της νόσου.

διαβήτης τύπου 2 σακχαρο ινσουλινη

Ιδανική ομάδα στην οποία απευθύνεται η λαπαροσκοπική παρέμβαση είναι συνάνθρωποί μας με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, είτε με οικογενειακό ιστορικό είτε με συμπτώματα προδιαβήτη (υψηλή ινσουλινη). Ποια είναι τα συμπτώματα; Χαρακτηριστικά δείγματα είναι η δυσκολία απώλεια βάρους με δίαιτα (αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη), η συχνή πείνα (γιατί η υψηλή ινσουλινη ρίχνει γρήγορα το σακχαρο αίματος), η αδικαιολόγητη κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Διαβήτης αφορά πάνω από 1.100.000 Έλληνες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10% αυτών είναι αδιάγνωστοι!

Οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών είναι η συνεργασία διαβητολόγων και ειδικών χειρουργών. Στο Διαβήτη τύπου 2 που μετά από προσπάθειες γιατρού και ασθενούς δε ρυθμίζεται σωστά,  πρέπει να συζητείται η επιλογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης. Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης; Η απόλυτη συνειδητοποίηση από όλους, ότι Διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή χρόνια δυσκολα ρυθμιζόμενη νόσος, η επιστράτευση όλων των όπλων είναι επιτακτική! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες νόσοι που δεν έχουν τη χειρουργική επιλογή και οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται αναμένοντας μια καλύτερη θεραπεία! Στο Διαβήτη υπάρχει!

σακχαρο ινασουλινη

Όπως λέει λοιπόν και ο διεθνούς φήμης Χειρουργός Francesco Rubino, “όταν για μια νόσο υπάρχει χειρουργική λύση δεν καταλαβαίνω γιατί ο διαβήτης να είναι εξαίρεση;” Η Χειρουργική δεν είναι ποτέ η πρώτη λύση, όταν όμως έχουμε έναν αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 2, οφείλουν οι γιατροί να ενημερώνουν για την επιλογή της επέμβασης. Μόνο ο ενημερωμένος ασθενής μπορεί να πάρει την απόφαση έχοντας και την προσωπική ευθύνη.

Πρέπει να γνωρίζει κάθε ασθενής με διαβήτη τύπου 2, ότι η σωστή ρύθμιση απομακρύνει έως εξαφανίζει την πιθανότητα επιπλοκών. Αντίθετα, η μέτρια ή κακή ρύθμιση οδηγεί σιωπηρά σε προβλήματα από τα περισσότερα όργανα του σώματος. Το μεγάλο πρόβλημα, που κάνει το αρρύθμιστο σακχαρο ύπουλο, είναι ότι δεν προκαλεί πόνο ή άλλο έντονο σύμπτωμα. Αντίθετα, η νευροπάθεια κάνει πολλά επεισόδια (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, κρίσεις πετρών στη χολή και άλλα) να συμβαίνουν χωρίς θόρυβο. Έτσι, μπορεί κανείς να καταλήξει σε προχωρημένα στάδια αθόρυβα και επικίνδυνα.

Μπορούμε να πολεμήσουμε το Διαβήτη, φτάνει να επαγρυπνούμε. Δουλεύει ύπουλα! Τα νούμερα στις εξετάσεις δεν είναι πάντα απόλυτοι δείκτες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο