Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική καθιερώνεται σταδιακά στην καθημερινή πράξη. Έτσι, ο Χ. Παππής διοργανώνει το 2008 το 2nd International Experts’ Meeting on Advanced Laparoscopic Surgery σε συνεργασία με το European School of Laparoscopy στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κορυφαίους χειρουργούς από όλο τον κόσμο. Χειρουργεία που μεταδόθηκαν ζωντανά αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση νέων χειρουργών.

Η ελάχιστα επεμβατική είναι η σύγχρονη προσέγγιση στις χειρουργικές παθήσεις και αποσκοπεί στην ανώδυνη και γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς. Έχει εφαρμογή στο θυρεοειδή, στο μαστό, στις παθήσεις της κοιλιάς, στις κήλες και στις παθήσεις του πρωκτού (αιμορροϊδες κ.ά.)

Η τεράστια επιτυχία του Συνεδρίου καταγράφηκε στις ιστορικές επιστημονικές εκδηλώσεις της χειρουργικής για το επίπεδο των ξένων ομλητών και τα χειρουργεία που έγιναν σε ζωντανή μετάδοση.

ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Το 2008 ο Χ. Παππής συνέχισε την πρωτοποριακή ιδέα να συγκεντρώσει διεθνούς φήμης χειρουργούς να μοιραστούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους την εμπειρία τους. Το σημαντικό, επίσης, ήταν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά εκπαιδεύοντας τους Έλληνες χειρουργούς, έκαναν το Συνέδριο ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα

Η Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, είτε ως Λαπαροσκόπηση είτε ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση εντέρου ή ρομποτική χειρουργική, είναι η επανάσταση του τέλους του 20ου αιώνα, που όμως άρχισε να καθιερώνεται ως η σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής.

Η εξοικείωση των Ελλήνων χειρουργών ήταν τότε ακόμα μικρή. Η συμβολή του δεύτερου τέτοιου είδους Συνεδρίου ήταν σημαντική και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση από όλη την ιατρική κοινότητα! 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αφορά σχεδόν όλη τη χειρουργική, εισάγωντας μια καινούργια φιλοσοφία προσέγγισης των προβλημάτων, αποφεύγοντας το κλασσικό νυστέρι και τις μεγάλες τομές. Είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θα πρέπει να είναι η βάση όλψν των επεμβάσεων της χειρουργικής, είτε με τη μορφή λαπαροσκόπησης είτε ως ρομποτική χειρουργική.