Ενδοκρινείς αδένες
Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο στην αναμονή

Δώστε μας κάποια στοιχεία πριν φτάσετε στο ραντεβού σας!

Leave your contact information and let us call you for an appointment.

Τι είναι το ενδοκρινικο συστημα;

Το Ενδοκρινικό μας σύστημα είναι ένα σύνολο αδένων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ορμονών, που συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της ισορροπίας του οργανισμού μας. Οι κύριοι είναι ο θυρεοειδής αδένας, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, οι ωοθήκες και οι όρχεις. Οι ορμόνες που παράγουν ρυθμίζονται από κέντρα του εγκεφάλου, φτιάχνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και περίπλοκο σύστημα. Η μη σωστή λειτουργία τους προκαλεί σειρά από ανισορροπίες στο μεταβολισμό και την ομοιόσταση του σώματος προκαλώντας αρκετές παθήσεις.

Γιατί πρέπει να ελέγχεται το Ενδοκρινικό σύστημα;

ενδοκρινικο συστημα θυρεοειδής επινεφρίδια

Κάθε πάθηση των Ενδοκρινών Αδένων πρέπει να ενδιαφέρει τον ασθενή, για να μπορεί ο γιατρός να ενημερώσει κατάλληλα και πιθανά να δώσει κάποια θεραπεία. Η καλή υγεία τους είναι σημαντική για το χειρουργείο αλλά και μετά από αυτό. Επιπλέον, κάποιες φορές ανακαλύπτονται προβλήματα που δεν ήταν γνωστά. Επιπλέον, η γνώση του γεγονότος ότι η παχυσαρκία δεν οφείλεται σε υποκείμενο ενδοκρινικό/μεταβολικό νόσημα είναι σημαντική! Αν υπάρχει νόσημα, τότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά και μετά να συζητηθεί η περίπτωση Βαριατρικής επέμβασης. Ενδοκρινικό σύστημα Γενικές εισαγωγικές γνώσεις αφορούν όλους τους γιατρούς.

Πως γίνεται ο έλεγχος;

Ο βασικός έλεγχος του Ενδοκρινικού συστήματος είναι απαραίτητος πάντα. Ο έλεγχος αυτός γίνεται από συνεργάτη Ενδοκρινολόγο, που θα πάρει ιστορικό τυχόν προβλημάτων, ιδίως αν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση (πχ. υποθυρεοειδισμός υπό αγωγή, ανεπάρκεια υπόφυσης κλπ.) ή άλλων σοβαρών καταστάσεων (πχ. προηγηθείσα επέμβαση στον εγκέφαλο). Θα ακολουθήσει κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σπάνια θα χρειαστεί απεικόνιση με υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ή αξονική τομογραφία κοιλίας και σπινθηρογράφημα. Έτσι, δε θα διαφύγει η διάγνωση τυχόν ενδοκρινικής πάθησης, που σχετίζεται και με την παχυσαρκία αλλά και με την ασφάλεια του χειρουργείου.

Αν υπάρχει ενδοκρινολόγος που παρακολουθεί τον ασθενή, η συνεργασία μαζί του είναι απαραίτητη. Επίσης, κάθε πρόσφατη εξέταση είναι χρήσιμη και πρέπει να προσκομίζεται.