ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Σήμερα, η ανθρωπότητα πλήττεται από μια πανδημία από έναν καινούργιο ιό, τον κορωνοιό, με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η διεθνής κατάσταση έχει τρομοκρατήσει κυβερνήσεις και κοινωνίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί το φάρμακο και στη συνέχεια το εμβόλιο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι και οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών.

Μέσα σε αυτή την Πανδημία, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της παχυσαρκίας, η οποία οδηγεί στην κατάταξη των σοβαρά υπέρβαρων συνανθρώπων μας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση λοίμωξης. Επιπλέον, τα μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι για εβδομάδες έχουν επίδραση στην κινητικότητα και φυσική άσκηση, που ακόμα και για μικρά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικής νόσου. Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και έτοιμου φαγητού, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του βάρους.

Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως, πολλοί θα είναι οι ασθενείς που θα προσβληθούν από κορωνοιό. Η διαχείριση αυτών στις εντατικές είναι εξαιρετικά προβληματική, γιατί είναι δύσκολη η διασωλήνωσή τους, δύσκολη η διερεύνησή τους πχ με αξονική τομογραφία, αφού οι τομογράφοι έχουν περιορισμό στα κιλά και δύσκολος ο χειρισμός και η μεταφορά τους.

Ειδικά κρεβάτια και συστήματα μεταφοράς, καθώς και ειδικούς τομογράφους διαθέτουν τα Κέντρα Χειρουργικής Παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να μην είναι διαθέσιμα σε Νοσοκομεία αναφοράς Covid 19.

Οι συνυφασμένες με την παχυσαρκία συννοσηρότητες των πνευμόνων, της καρδιάς και των αγγείων κ.λπ. καθιστούν τους ασθενείς ευάλωτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Παχυσαρκίας θα μας ενημερώνει για οποιαδήποτε σχέση του Covid-19 με την παχυσαρκία με συνεχείς οδηγίες, συλλέγοντας δεδομένα από τις διάφορες χώρες και συστήματα υγείας.

1 Comment

  • Ένας σχολιαστής WordPress   15 Μαρτίου 2020

    Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
    Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.

Post a Comment