Λίγα Λόγια για Εμάς

Το Κέντρο Παχυσαρκίας Αθηνών και το Ινστιτούτο για την έρευνα και Χειρουργική αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη παρουσιάζεται σε αυτό τον ιστότοπο. Οι εξελίξεις στην Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας είναι καταιγιστικές και επιδίωξή μας είναι να σας μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το αντικείμενο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.

Ομάδα ειδικών στο Κέντρο Παχυσαρκίας διευθύνονται από τον ειδικό Χειρουργό Παχυσαρκίας κ. Χ. Παππή με σκοπό την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης μάστιγας της εποχής μας, την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της! Παράλληλα, η λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις οδηγούν σε ύφεση και θεραπεία συνοδών παθήσεων, με κύριο πρόβλημα τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτό και συχνά θα ακούτε τη Χειρουργική αυτή ως Μεταβολική Χειρουργική.

Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Το Κέντρο Παχυσαρκίας έρχεται να αντιμετωπίσει τα περιττά κιλά αλλά και όλα τα σχετιζόμενα νοσήματα με μια ομάδα ειδικών. Υπάρχουν, όμως, σίγουρα στο κοινό απορίες και λαθεμένες εντυπώσεις. Έτσι, με τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας μας, καθώς και με σεμινάρια που διοργανώνονται, προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες.

Το Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι Αττικής διαθέτει εξειδικευμένο Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής με υπεύθυνο τον κ. Χ. Παππή. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας και παρέχονται από μια μεγάλη εξειδικευμένη ομάδα υπό τον κ. Παππή.

Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας δεν αποτελεί μια «μόδα» όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Το πρόβλημα της σοβαρής νοσογόνου παχυσαρκίας είναι διογκωμένο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αντιμετώπισή του έχει ξεκινήσει από το 1954 από τον Kremer.

Δώδεκα (12) χρόνια αργότερα ο Mason παρουσιάζει και καθιερώνει το γαστρικό bypass σαν τη μέθοδο αντιμετώπισης παχύσαρκων ανθρώπων με περισσότερα από 30 -40 κιλά του φυσιολογικού βάρους τους. Η μέθοδος έχει καθιερωθεί ως το σημείο αναφοράς, αφού σειρά μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Στην πορεία (1976) ο Ιταλός Nicola Scopinaro παρουσιάζει επέμβαση για πολύ παχύσαρκους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην επέμβαση αυτή παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου με συνέπεια σημαντική δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα καλά αποτελέσματα της Χειρουργικής της Παχυσαρκίας θεωρούσαμε ότι οφείλονταν στη μείωση του όγκου του στομάχου και στη δυσαπορρόφηση.

Έτσι, φαινόταν ότι αυτή ήταν η αιτία για τη διόρθωση του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων συνοδών παθήσεων. Το γεγονός όμως ότι αυτά παρατηρούνταν μέσα στον πρώτο μήνα (πριν τη μεγάλη απώλεια βάρους) οδήγησε τον Francesco Rubino σε πειράματα που απέδειξαν ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας είχε σημαντικά μεταβολικά αποτελέσματα μέσω ορμονικών μηχανισμών άγνωστων μέχρι το 2004.

Παχυσαρκία μια μακροχρόνια νόσος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παχυσαρκία είναι μια μακροχρόνια νόσος. Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία.

Η απλή εξήγηση είναι ότι προσπαθούν να αλλάξουν το σώμα τους με λάθος τρόπο, γιατί καμία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν πρόκειται να αντέξει στο χρόνο αν δεν συνοδεύεται από κάποιες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας = Χειρουργική Παχυσαρκίας

Σήμερα διανύουμε την εποχή της Μεταβολικής πια Χειρουργικής, όπου οι επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένες δράσεις στον υποθάλαμο και στα κύτταρα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Στο Κέντρο Παχυσαρκίας, η ομάδα ειδικών εξαντλεί όλες τις επιστημονικές δυνατότητες για την λύση του προβλήματος, με διατροφική καθοδήγηση, ψυχολογική υποστήριξη, φαρμακευτική βοήθεια και όλες τις λαπαροσκοπικές χειρουργικές επιλογές. 

Τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, έχουν δώσει στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας μια άλλη διάσταση, με προοπτικές διόρθωσης σειράς μεταβολικών νοσημάτων αλλά και άλλων παθήσεων ανεξαρτήτως του αριθμού των κιλών που θα απωλεσθούν.

Τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δείχνουν σαφώς, ότι η Χειρουργική της Παχυσαρκίας είναι η μόνη μακροχρόνια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας.

κέντρο παχυσαρκίας αθήνα

Με τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας γίνονται αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μόνιμο περιορισμό στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και ενέργειας, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταναλώσει τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους.

Οι βασικές επεμβάσεις που αφορούν την Χειρουργική της Παχυσαρκίας είναι οι εξής: Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, το κλιπ Στομάχου (Bariclip), Επιμήκης Γαστρεκτομή το Γαστρικό ByPass ή Γαστρική παράκαμψη.

Η ζωη μετα το γαστρικο μανικι είναι εντυπωσιακά καλύτερη, όπως και μετά από όλες τις επεμβάσεις απώλειας βάρους. Πολλές φορές μας ρωτάνε για το γαστρικο μανικι τιμες! Είναι λάθος να θεωρούνται οι ιατρικές πράξεις (και ιδίως χειρουργικές επεμβάσεις) αντικείμενα προς… πώληση. Από την άλλη το να ζητάει κανείς γαστρικο μποτοξ γνωμες είναι απαραίτητο. Εμείς έχουμε τις απαντήσεις για κάθε μέθοδο που εφαρμόζεται.

Σκοπός του Κέντρου Παχυσαρκίας και του Ινστιτούτου New Life είναι η διαρκής και επιστημονική ενημέρωση του κοινού πάνω στο σοβαρότατο θέμα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, αλλά και η βοήθεια για την αποφασιστική λύση του προβλήματος.

Συνεργάτες

Χαρίλαος Παππής, MD, PhD

  Χαρίλαος Παππής, MD, PhD

  Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Παχυσαρκίας ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  Εξειδικευμένος Βοηθός Χειρουργού

   Εξειδικευμένος Βοηθός Χειρουργού

   Ειδικός Αναισθησιολόγος

    Ειδικός Αναισθησιολόγος

    Εξειδικευμένος Ψυχίατρος

     Εξειδικευμένος Ψυχίατρος

     Ενδοκρινολόγος

      Ενδοκρινολόγος

      Life Coach

       Life Coach

       Ειδικός Ψυχολόγος

        Ειδικός Ψυχολόγος

        Βαριατρικός Διατροφολόγος

         Βαριατρικός Διατροφολόγος

         Γραμματεία Τμήματος - Bariatric Coordinator

          Γραμματεία Τμήματος - Bariatric Coordinator

          Η Διαδρομή μας στο χώρο της Υγείας

          Παρόν και μέλλον

          Εντυπωσιακές προοπτικές για το αύριο!

          Εντυπωσιακές προοπτικές για το αύριο!
          Σήμερα

          Εμπειρία και Δραστηριότητα

          Εμπειρία και Δραστηριότητα
          Από το 2009 έως σήμερα

          Η προσφορά σε Ελλάδα και Εξωτερικό

          Η προσφορά σε Ελλάδα και Εξωτερικό
          Δεκαετία 2000

          Τα πρώτα χρόνια προσφοράς

          Τα πρώτα χρόνια προσφοράς
          Δεκαετία '90

          Από την ειδικότητα στην εξειδίκευση

          Από την ειδικότητα στην εξειδίκευση
          Δεκαετία '80

          Από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο

          Από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο