ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η Βαριατρική Χειρουργική Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Καρκίνου

Καρκίνος και Παχυσαρκία

Η Βαριατρική Χειρουργική Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Καρκίνου

Καρκίνος και Παχυσαρκία συνδέονται στενά. Σε πρόσφατη μεγάλη και τεκμηριωμένη μελέτη 100.000 ασθενών στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Gastroenterology,  καταγράφεται ότι ανάμεσα σε παχύσαρκους (με BMI>40) που υποβλήθηκαν σε επέμβαση σημειώθηκε μείωση του κινδύνου καρκίνου γενικά αλλά και καρκίνου σχετιζόμενου με την παχυσαρκία κατά 18% και 35% αντίστοιχα!

Σε όσους αποφάσισαν να χειρουργηθούν, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερη διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου, παγκρέατος, ενδομήτριου, θυρεοειδούς, ήπατος και πολλαπλού μυελώματος! Στην περίπτωση της σοβαρής παρουσίας με λίπος στο συκώτι, είναι καταφανής η εξαφάνιση της κίρρωσης του ήπατος και της μείωσης της εμφάνισης καρκίνου!

Καρκίνος και Παχυσαρκία

Σύμφωνα με το National Cancer Institute πολλοί τύποι καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία.

 • Καρκίνος ενδομητρίου. Υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν 2 με 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι σοβαρά (νοσογόνα) παχύσαρκες γυναίκες 7 φορές! Ο κίνδυνος μεγαλώνει με την ηλικία, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που δεν πήραν ποτέ ορμονοθεραπεία για εμμηνόπαυση.
 • Καρκίνος οισοφάγου και στομάχου. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος τουλάχιστον διπλασιάζεται, ενώ στους νοσογόνα παχύσαρκους περισσότερο από τετραπλασιάζεται!
 • Καρκίνος ήπατος. Δυστυχώς και εδώ η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου είναι διπλάσια στους παχύσαρκους, ενώ είναι και μεγαλύτερη στους άνδρες.
 • Καρκίνος νεφρού. Υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι δύο φορές πιο εκτεθειμένοι σε καρκίνο νεφρού, κάτι που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου από άλλους παράγοντες (όπως πχ. την υπέρταση).
 • Πολλαπλούν μυέλωμα. Αυτός ο ιδιαίτερος τύπος αιματολογικού καρκίνου εμφανίζεται 10-20% αυξημένος στους παχύσαρκους ανθρώπους.
 • Μηνιγγίωμα. Μια κακοήθεια που αναπτύσσεται από τις μήνιγγες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, παρατηρείται αυξημένη κατά 50% σε παχύσαρκους και κατά 20% σε υπέρβαρους.
 • Καρκίνος παγκρέατος. Είναι πια απόλυτα σαφές, ότι οι παχύσαρκοι έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου παγκρέατος από αυτούς με φυσιολογικό βάρος.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου. Εδώ, ο κίνδυνος στους παχύσαρκους ασθενείς είναι 30% μεγαλύτερος από φυσιολογικού βάρους. Δηλαδή, οι παχύσαρκοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού το ένα τρίτο από αυτούς είναι πιο πιθανό να εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου από τους αδύνατους. Κινδυνεύουν δε περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
 • Καρκίνος χοληδόχου κύστης. Οι υπέρβαροι διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο, τη στιγμή που οι παχύσαρκοι και νοσογόνα παχύσαρκοι κινδυνεύουν 60% περισσότερο, ιδίως οι γυναίκες.
 • Καρκίνος μαστού. Εδώ παρατηρείται αύξηση του καρκίνου κατά 20-40% στις παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές που δεν έκαναν χρήση ορμονών! Αντίθετα, σε προεμμηνοπαυσιακές υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες παρατηρείται 20% μείωση της πιθανότητας καρκίνου. Πάντα τα δεδομένα αναφέρονται σε κακοήθειες που επηρεάζονται από τις ορμόνες, γιατί υπάρχουν και όγκοι που δεν έχουν ευαισθησία σε ορμόνες.
 • Καρκίνος ωοθηκών. Ο κίνδυνος καρκίνου σε αυτή την κατηγορία αυξάνεται κατά 10% για κάθε 5 μονάδες BMI, σε γυναίκες που δεν παίρνουν ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση.
 • Καρκίνος θυρεοειδούς. Ανάλογα με την προηγούμενη ομάδα ασθενών, κάθε αύξηση του BMI κατά 5 μονάδες οδηγεί σε 10% αύξηση πιθανότητας καρκίνου.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η παχυσαρκία, και μάλιστα η νοσογόνος παχυσαρκία (BMI>35kg/m2) συνδέεται όχι μόνο με καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά ή αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και με σοβαρή αύξηση περιπτώσεων καρκίνου!

Μετάβαση στο περιεχόμενο