ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Λίπος στο Συκώτι; Καμπανάκι Κινδύνου!!! 3 Μορφές Κακής Εξέλιξης

Λίπος Συκώτι - Λίπωση Ήπατος

Λίπος στο Συκώτι, ένα Καμπανάκι Κινδύνου!

Πολλές φορές σε υπερηχογράφημα κοιλίας αναγράφεται στο πόρισμα ή μας λέει ο γιατρός, ότι έχουμε λίπος στο συκώτι. Αυτό μπορεί να είναι μια άκακη αρχικά κατάσταση, αν η ποσότητα του λίπους είναι μικρή. Μπορεί να έχει γενετικά αίτια ή και να παραπέμπει σε κακές διατροφικές συνήθειες. Το Λίπος στο Συκώτι Χρειάζεται όμως παρακολούθηση. Όλα αυτά, όμως, αν αφορά άτομο με φυσιολογικό βάρος.

Αν μιλάμε για υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο και ιδιαίτερα με σακχαρώδη διαβήτη, τότε το Λίπος στο Συκώτι είναι μια σοβαρή κατάσταση, που θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Στην Ελλάδα, σε παχύσαρκους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >35 Kg/m2 η συχνότητα της απλής στεάτωσης φθάνει το 76%, της στεατοηπατίτιδας το 23% και της κίρρωσης το 6%, ενώ σε διαβητικούς ασθενείς ηπατική στεάτωση ανευρίσκεται σε ποσοστό 40% – 70%.

Λίπος στο Συκώτι

Η εναπόθεση λίπους στο συκώτι μπορεί εξελισσόμενη να εμφανιστεί σαν στεατοηπατίτιδα (δηλαδή ηπατίτιδα από λίπος), ενώ η χρόνια παραμονή αυτής της φλεγμονής στο συκώτι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε κίρρωση του ήπατος και πιθανά καρκίνο! Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα εξελίσσεται σε κίρρωση στο 15-20%.

Όσο και αν αυτά μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, δεν είναι! Προβλημα με Λίπος στο Συκώτι (δηλαδή η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ή Non Alcoholic Fatty Liver Disease, όπως λέγεται επίσημα) ανευρίσκεται σήμερα στο 25-30% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Είναι η πιο συχνή νόσος του συκωτιού στο Δυτικό Κόσμο. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιαγγειακές νόσους και θανάτους, ενώ αντίστροφα οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου μεταξύ των πασχόντων από λιπώδη νόσο του ήπατος.

Οι άπνοιες στον ύπνο είναι πολύ συχνές σε παχύσαρκα άτομα με λίπος στο συκώτι, ενώ αυτοί που έχουν λιπώδη νόσο του ήπατος είναι τρείς φορές πιο πιθανό να έχουν άπνοιες στον ύπνο.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι τα άτομα που έχουν λίπος στο συκώτι σε χρόνια εξελισσόμενη μορφή θα καταλήξουν σε κίρρωση, την τρίτη συχνότερη αιτία καρκίνου στο συκώτι και τη δεύτερη πιο συχνή αιτία τελικού σταδίου ηπατικής ανεπάρκειας υποψήφιας για μεταμόσχευση.

Μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η λιπώδης νόσος του συκωτιού θα είναι η πρώτη αιτία τελικής ηπατικής ανεπάρκειας.

Λίπος στο Συκώτι Αντιμετώπιση

Η κατ’ αρχήν αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η απώλεια βάρους με σωστή διατροφή και η άσκηση. Η ακριβής καταγραφή του σταδίου της νόσου έχει σημασία, και θα μας καθοδηγεί στην πορεία.

Αν παρά τις προσπάθειες η νόσος επιδεινώνεται, η μόνη θεραπεία της και η μόνη δυνατότητα για μείωση του κινδύνου καρκίνου είναι η Βαριατρική Χειρουργική. Η αντιμετώπιση δηλαδή της παχυσαρκίας και του πιθανού συνυπάρχοντος διαβήτη με λαπαροσκοπική χειρουργική παρέμβαση στο στομάχι.

Σε μεγάλη μελέτη για το Λίπος στο Συκώτι που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology το 2021, ελέγχθηκαν 98.090 ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία και διαγνωσμένη Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος. Πάνω από το 1/3 αυτών (33.435 ασθενείς) υποβλήθηκαν σε Βαριατρική Χειρουργική. Μέσα σε ένα μέσο όρο παρακολούθησης 22 μηνών, παρουσιάστηκαν 911 περιπτώσεις καρκίνου σε διάφορα όργανα (βλέπε αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα μας). Οι 258 ήταν σε αυτούς που χειρουργήθηκαν και οι 653 σε αυτούς που δεν χειρουργήθηκαν. Οι μελετητές τονίζουν πως αν ο χρόνος παρακολούθησης (που ήταν μόνο 22 μήνες) ήταν μεγαλύτερος, η ψαλίδα της διαφοράς του οφέλους που δημιούργησε το χειρουργείο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη!

Είναι σαφές και σε σειρά άλλων μελετών, πως η Βαριατρική Χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στους παχύσαρκους, και ιδιαίτερα καρκίνου του συκωτιού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω μια από τις ομιλίες μου επί του θέματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο