Λαπαροσκοπική Επέμβαση για απώλεια κιλών προστατεύει από την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου! Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Φεβ 2022) στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Obesity σημειώνει τη σημαντική συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με την παχυσαρκία. Μελετήθηκε μεγάλος αριθμός γυναικών, όπου καταδείχθηκε ότι η Λαπαροσκοπική Επέμβαση Βαριατρικής Χειρουργικής για απώλεια βάρους μείωσε κατά 44% την πιθανότητα νόσησης από καρκίνο μαστού! Επιπλέον, αναδρομική συστηματική ανάλυση και άλλων αντίστοιχων μελετών, έδειξε μείωση κατά 49% του κινδύνου καρκίνου μαστού. H  παχυσαρκία είναι μια νόσος, που προδιαθέτει στην εμφάνιση σειράς καρκινικών καταστάσεων. Η ενεργοποίηση των γυναικών στην αντιμετώπιση των πολλών επιπλέον κιλών και η βοήθεια της Λαπαροσκοπικής Επέμβασης Βαριατρικής Χειρουργικής είναι πια απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη! Πολλές ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύονται στο διαδικτυακό χώρο του Obesity Society.
Η αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας ή και της προοδευτικής πρόσληψης βάρους είναι γνωστή και για τις γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν σοβαρή προδιάθεση! Η αύξηση των κιλών, είτε μετά από χημειοθεραπείες, είτε λόγω της αλλαγής του ορμονικού περιβάλλοντος της γυναίκας με τη χρήση αντικαρκινικών-αντιορμονικών φαρμάκων, λειτουργεί επιβαρυντικά στον λιπώδη ιστό, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρκινογένεση. Σίγουρα η άσκηση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία. Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η γενικότερη αλλαγή των καθημερινών συνηθειών είναι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν, όμως, τα κιλά είναι πολλά, η απογοήτευση και ο θυμός συχνά οδηγούν στην επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών. Ο Ρόλος μιας Λαπαροσκοπικής Επέμβασης για Απώλεια Κιλών Λαπαροσκοπική Επέμβαση Sleeve Η Λαπαροσκοπική Επέμβαση Βαριατρικής Χειρουργικής είναι το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο που υπάρχει σήμερα για την καταπολέμηση της σοβαρής παχυσαρκίας. Μαζί με την μείωση του κινδύνου καρκίνου, βελτιώνονται ή και θεραπεύονται σοβαρές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, οι άπνοιες ύπνου, μυοσκελετικά προβλήματα, εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια  και αρτηριοπάθειες.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επίδραση της Λαπαροσκοπικής Επέμβασης Βαριατρικής Χειρουργικής, με την μείωση του βάρους αλλά και πληθώρα άλλων μηχανισμών ελάττωσηςΒαριατρική Χειρουργική και Καρκίνος της συστηματικής “φλεγμονής” στους ιστούς του παχύσαρκου ατόμου, μειώνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης σειράς άλλων καρκίνων στον άνθρωπο. Σημαντική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα (Απρ 2022) στο Cureus, απέδειξε μεγάλη μείωση σε χειρουργηθέντες παχύσαρκους για καρκίνο μαστού, προστάτη, νεφρούς, οισοφάγο και παχύ έντερο! Η πολυδιάστατη επίδραση της παχυσαρκίας σε όλα τα όργανα του σώματος ξεκινάει με βλάβες που εμφανίζονται στα κύτταρα και παίρνουν τη μορφή χρόνιων νόσων (στεφανιαία νόσος, αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακές αποφράξεις, οστεοαρθρίτιδες και άλλες). Αυτή, προφανώς, η αρνητική επίδραση, οδηγεί σε εξαλλαγή κυττάρων και καρκινογένεση, η αιτιολογία της οποίας έχει σε πολλές περιπτώσεις επιστημονικά αποδειχθεί. Τραγικές συνέπειες δε, έχει ο συνδυασμός αυτών των παθήσεων, ιδίως όσο προχωράει η ηλικία. Τα νέα παιδιά, με τη ζωντάνια που τα διακρίνει, συχνά αδιαφορούν για τις συνέπειες στην υγεία τους. Ίσως ταρακουνιούνται λίγο από το αισθητικό ζήτημα ή το bulling που δέχονται, αλλά δεν γνωρίζουν ότι οι βλάβες στα αγγεία έχει παρατηρηθεί ότι αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 11 με 12 ετών! Επιπλέον, η όποια άσκηση καταστρέφει τις αρθρώσεις στα παχύσαρκα παιδιά και όχι μόνο δε βοηθάει αλλά επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στη μέση, τα ισχία και τα γόνατα. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας θεωρούμε ότι είναι η ποιότητα ζωής! Συχνά, τα νέα παιδιά καταφεύγουν στη λύση της Λαπαροσκοπικής Επέμβασης Βαριατρικής Χειρουργικής, όχι για κάποιο νόσημα, αλλά γιατί δεν έχουν ποιότητα ζωής! Αυτό θα πρέπει να είναι και το Νο 1 κίνητρο και για τους μεγαλύτερους. Τα επιχειρήματα “μα εγώ νιώθω μια χαρά” ή “οι εξετάσεις μου είναι ακόμα καλές” είναι ψευδεπίγραφα, και κρύβουν φόβο και άγνοια συνάμα, για τη μια και οριστική λύση που είναι η Λαπαροσκοπική Επέμβαση για απώλεια βάρους! Ας κοιτάξουμε στα μάτια τον εαυτό μας και ας αναζητήσουμε ενημέρωση και επιστημονική αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος!
Βαριατρική και Καρκίνος Μαστού
Βαριατρική Χειρουργική και Καρκίνος Μαστού