Η λαπαροσκοπική επεμβαση ειναι πια καθημερινότητα. Έτσι, ο Χ. Παππής διοργανώνει το 2010 το 3rd International Experts’ Meeting on Advanced Laparoscopic Surgery με τη συμμετοχή παγκοσμίου κύρους Χειρουργών. Χειρουργεία μεταδόθηκαν ζωντανά και αποτέλεσαν σημείο συζήτησης και εξέλιξης στην εκπαίδευση νέων χειρουργών.

Η λαπαροσκοπικη επεμβαση είναι η σύγχρονη προσέγγιση στις χειρουργικές παθήσεις και αποσκοπεί στην ανώδυνη και γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς. Έχει εφαρμογή σε όλα τα όργανα της κοιλιάς (οισοφάγο, στομάχι, έντερο, συκώτι, σπλήνα και γυναικολογικά) με την ίδια και καλύτερη αξιοπιστία από την κλασσική χειρουργική.

Το Συνέδριο συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της λαπαροσκοπικη επεμβαση σε όλα τα πεδία της Χειρουργικής της κοιλίας. Η σύγχρονη χειρουργική έχει πλέον άλλη όψη και προσέγγιση.

λαπαροσκοπικη επεμβαση

Το 2010 ο Χ. Παππής συνέχισε την πρωτοποριακή ιδέα να συγκεντρώσει διεθνούς φήμης χειρουργούς να μοιραστούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους την εμπειρία τους. Το σημαντικό, επίσης, ήταν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις που μεταδόθηκαν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον νεώτερους Έλληνες χειρουργούς, δείχνοντας το δρόμο της καινούργιας εποχής της Χειρουργικής.

Η πρωτοποριακή λαπαροσκοπικη επεμβαση, είναι η επανάσταση του τέλους του 20ου αιώνα, που όμως άρχισε να καθιερώνεται ως η σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής μετά το 2000.

Η εξοικείωση των Ελλήνων χειρουργών ήταν τότε ακόμα μικρή. Η συμβολή του τρίτου τέτοιου είδους Συνεδρίου ήταν σημαντική και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση από όλη την ιατρική κοινότητα! 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αφορά σχεδόν όλη τη χειρουργική, εισάγωντας μια καινούργια φιλοσοφία προσέγγισης των προβλημάτων, αποφεύγοντας το κλασσικό νυστέρι και τις μεγάλες τομές. Είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θα πρέπει να είναι η βάση όλων των επεμβάσεων της χειρουργικής, είτε με τη μορφή λαπαροσκόπησης είτε ως ρομποτική χειρουργική.