ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Μπότοξ στο στομάχι: 10άδες προβληματισμοί!

ενεση στο στομάχι

Γιατί το μπότοξ στο στομάχι δεν είανι η σωστή επιλογή για μόνιμο αδυνάτισμα

Μπότοξ στο στομάχι: Χωρίς μακροχρόνιο αποτέλεσμα στην σοβαρή παχυσαρκία!

Το γαστρικό μπότοξ (μπότοξ στο στομάχι), είναι μια μέθοδος των τελευταίων ετών στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας. Το μπότοξ για αδυνάτισμα απευθύνεται σε υπέρβαρους (και όχι παχύσαρκους), για να χάσουν λίγα κιλά, με παράλληλη δίαιτα και διάρκεια δράσης 4-5 μήνες. Η διαδικασία περιλαμβάνει έγχυση μποτουλίνουμ τοξίνη τύπου Α στο τοίχωμα του στομάχου κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης.

Μετά τη διαδικασία, ακολουθεί δίαιτα με υγρά τις πρώτες ημέρες και πρωτεϊνούχα γεύματα τις επόμενες. Μπότοξ στο στομάχιΗ δίαιτα μετά από μπότοξ στο στομάχι, θα πρέπει να είναι κατά βάση πρωτεϊνική, συνοδευόμενη με πολλά υγρά και λαχανικά.

Στο μπότοξ για αδυνάτισμα απαγορεύονται τα γλυκά και τα υγρά με ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες, γενικότερα, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ όξινοι χυμοί, φαγητά fast food, αλκοόλ και ερεθιστικά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδες και έλκη στο στομάχι, καθώς καθυστερεί ιδιαίτερα η κένωσή του. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται λιπαρές τροφές και ανθρακούχα υγρά.

Παχυσαρκία Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι το μπότοξ στο στομάχι προκαλεί θεωρητικά (αν γίνει σωστά το γαστρικό μπότοξ) μια καθυστέρηση στο άδειασμα του στομάχου, λόγω παράλυσης των μυών αυτού, και μια πιθανή συνοδό παράταση του κορεσμού μετά από ένα γεύμα. Θα πρέπει, όμως, να συνοδευτεί από αυστηρούς διατροφικούς κανόνες για 4-6 μήνες, με αποτελέσματα αυτά μιας αντίστοιχης δίαιτας για αυτό το διάστημα.

Υπάρχουν πολλοί που λένε “Εκανα γαστρικο μποτοξ”, αλλά δεν είδα καμία αλλαγή! Καθόλου περίεργο. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα δυσανάλογο με το γαστρικο μποτοξ κοστος. Επιπλέον δεν υπάρχει σχέση Γαστρικο μποτοξ εοπυυ.

Το ερώτημα είναι, αν αυτό το διάστημα του μπότοξ για αδυνάτισμα είναι αρκετό για να αλλάξει κάποιος τις διατροφικές του συνήθειες για πάντα, ώστε να διατηρήσει την απώλεια των λίγων κιλών που θα χαθούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα κιλά ανακτώνται, και συνήθως ακόμα περισσότερα.

Η μείωση της όρεξηΜπότοξ στο στομάχις, που επικαλούνται οι υποστηρικτές του μπότοξ στο στομάχι, δεν τεκμηριώνεται από κάποιο βιοχημικό μηχανισμό του οργανισμού, κατά συνέπεια υποθέτουμε ότι οφείλεται (αν συμβαίνει σε κάποιους) στην επιθυμία τους να χάσουν βάρος. Αυτό όμως έχει διάρκεια όσο και σε μια δίαιτα. Το άτομο απογοητεύεται και αρχίζει το «τσιμπολόγημα» και την παραβίαση των κανόνων της δίαιτας.

Η Hayda Elshakh από το Weill Cornell Medicine Qatar κατέληξε μετά από ανασκόπηση μεγάλου αριθμού ερευνητικών μελετών (κλινικών μελετών και διερεύνησης περιστατικών – γαστρικο μποτοξ γνωμες), ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για το μπότοξ στο στομάχι. Δεν φαίνεται να δίνει μακροχρόνια απώλεια βάρους.» Η δημοσίευση περιλαμβάνεται στο κορυφαίο περιοδικό για την παχυσαρκία Obesity Surgery.

Ο γαστρεντερολόγος Khalid Al-Ejji του National Obesity Treatment Centre (Qatar Metabolic Institute) σημειώνει ότι «η παχυσαρκία είναι ένα μείζον πρόβλημα παγκοσμίως και είναι απαραίτητο να προτείνονται επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για τη φροντίδα των ασθενών μας.»

Πρέπει, επιπλέον, να τονισθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση της τοξίνης μποτιλίνουμ στο μπότοξ για αδυνάτισμα (γαστρικο μποτοξ παρενεργειες). Μην ξεχνάμε ότι είναι μια από τις πλέον θανατηφόρες ουσίες στη φύση, και χρησιμοποιείται για τη μείωση μυικών σπασμών σε πολύ μικρές δόσεις, όπως στην αισθητική μείωσης των ρυτίδων του προσώπου. Οι μεγαλύτερες δόσεις μπορεί είναι θανατηφόρες!

Σε μελέτη 60 ασθενών και σύγκριση με έγχυση «ψεύτικου» (placebo) φαρμάκου, δεν φάνηκε ιδιαίτερη απώλεια βάρους. Ο ερευνητής Mark Topazian της Mayo Clinic στο Rochester, Minnesota, αναφέρει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι με αυτή τη θεραπεία, ενώ δε βρήκαμε όφελος στην απώλεια κιλών. Θα συμβούλευα τους ασθενείς να αναζητήσουν άλλες μεθόδους βελτίωσης του σωματικού τους βάρους.» Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Επιπλέον, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα προβλήματα και οι επιπλοκές από τη χρήση του μπότοξ στο στομάχι τονίστηκαν πρόσφατα σε ανακοίνωση – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (European Center for Disease Prevention and Control), όπου καταγράφονται 87 περιπτώσεις δυνητικά θανατηφόρου αλλαντίασης μετά από μπότοξ στο στομάχι!

Όλη η Ευρώπη είναι συγκλονισμένη, καθώς είχε γίνει προσπάεια (και συνεχίζεται!) να θεωρηθεί η μέθοδος του μπότοξ στο στομάχι αθώα!

Είναι απαραίτητο πάντα, για οποιαδήποτε ιατρική πράξη, να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για τα πραγματικά πιθανά αποτελέσματα της μεθόδου, τους περιορισμούς της και τις πιθανές επιπλοκές της!

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας

Η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος μακροχρόνιας αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική παρέμβαση.

Είναι μέθοδοι, που επεμβαίνουν στο στομάχι μέσα από μικρές τομές των 5 και 10 χιλιοστών στην κοιλιά, απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών και ο ασθενής επιστρέφει ταχύτατα στην εργασία του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο!

Πρακτικά, το μόνο που αντιλαμβάνεται ο ασθενής, είναι ότι χορταίνει με πολύ μικρά γεύματα, δεν έχει όρεξη (λόγω αποδεδειγμένων αυτόματων μετεγχειρητικών ορμονικών μηχανισμών) και χάνει τα κιλά χωρίς κόπο και σε βάθος χρόνου.

Όσοι έχουν πολλά περιττά κιλά πρέπει να κοιτάνε κατάματα το πρόβλημα (που αποτελεί σοβαρή Νόσο (νοσογόνος παχυσαρκία) όταν ξεπερνιέται ένας αριθμός περιττών κιλών) και να μην καταφεύγουν σε φαινομενικά απλές αλλά αναποτελεσματικές λύσεις!

Μετάβαση στο περιεχόμενο