ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Λίγα Λόγια για Εμάς

Ο ιστότοπος New-Life είναι η διαδικτυακή παρουσία του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ και του Προέδρου του κ. Χαριλάου Παππή. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και επιδίωξή μας είναι να σας μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αντικείμενο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας, την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της, με προεξάρχοντα τον σακχαρώδη διαβήτη. Η Χειρουργική αντιμετωπίζει όλα τα σχετιζόμενα νοσήματα. Υπάρχουν όμως σίγουρα στο κοινό απορίες και λαθεμένες εντυπώσεις. Έτσι, με τη συνεχή ενημέρωση του site και με σεμινάρια που θα διοργανώνονται θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες.

healthy lifestyle

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας δεν αποτελεί μια «μόδα» όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Το πρόβλημα της σοβαρής παχυσαρκίας είναι διογκωμένο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αντιμετώπισή του έχει ξεκινήσει από το 1954 από τον Kremer. 12 χρόνια αργότερα ο Mason παρουσιάζει και καθιερώνει το γαστρικό bypass σαν τη μέθοδο αντιμετώπισης παχύσαρκων ανθρώπων με περισσότερα από 30 -40 κιλά του φυσιολογικού βάρους τους. Η μέθοδος έχει καθιερωθεί ως το σημείο αναφοράς, αφού σειρά μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Στην πορεία (1976) ο Ιταλός Scopinaro παρουσιάζει επέμβαση για πολύ παχύσαρκους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην επέμβαση αυτή παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου με συνέπεια σημαντική δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα καλά αποτελέσματα των χειρουργείων θεωρούσαμε ότι οφείλονταν στη μείωση του όγκου του στομάχου και στη δυσαπορρόφηση. Έτσι, φαινόταν ότι αυτή ήταν η αιτία για τη διόρθωση του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων συνοδών παθήσεων. Το γεγονός όμως ότι αυτά παρατηρούνταν μέσα στον πρώτο μήνα (πριν τη μεγάλη απώλεια βάρους) οδήγησε τον Rubino σε πειράματα που απέδειξαν ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας είχε σημαντικά μεταβολικά αποτελέσματα μέσω ορμονικών μηχανισμών άγνωστων μέχρι το 2004.

Σήμερα διανύουμε την εποχή της Μεταβολικής πια Χειρουργικής, όπου οι επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένες δράσεις στον υποθάλαμο και στα κύτταρα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, έχουν δώσει στη Χειρουργική αυτή μια άλλη διάσταση, με προοπτικές διόρθωσης σειράς μεταβολικών νοσημάτων αλλά και άλλων παθήσεων ανεξαρτήτως του αριθμού των κιλών που θα απωλεσθούν.

Συνεργάτες

Γενικός Χειρουργός, MD, PhD, FACS

Παππής Χαρίλαος

Διευθυντής Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Βοηθός ΧειρουργούΑναισθησιολόγοςΨυχίατροςΕνδοκρινολόγοςLife Coach


ΨυχολόγοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΓραμματεία - Bariatric Coordinator