Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο στην αναμονή
Δώστε μας κάποια στοιχεία πριν φτάσετε στο ραντεβού σας!
Leave your contact information and let us call you for an appointment.
Η σχέση του Μυοσκελετικού μας συστήματος με την Παχυσαρκία;
Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι από τα πρώτα προβλήματα της παχυσαρκίας. Το Μυοσκελετικό μας σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων, υπεύθυνα για την στάση και την κίνηση του σώματος. Οστά, μύες και τένοντες κρατούν το σώμα μας στην επιθυμητή στάση και το κινούν ανάλογα με τις ανάγκες του. Τα όργανα αυτά έχουν κατασκευαστεί από τη φύση για να λειτουργούν στα πλαίσια φυσιολογικού βάρους σώματος. Η Χειρουργική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παππή, θα ακούσει όλα τα προβλήματα σας.
Η αύξηση του βάρους τα καταπονεί και δημιουργεί σταδιακά φθορές και βλάβες με πόνος στη μέση (οσφυαλγία) αλλά και τα κάτω άκρα . Για τα γόνατα αλλά και για τον πόνο στη μέση η άσκηση ή μη παίζει ρόλο σημαντικό. Μετά από μεγάλη αύξηση των κιλών μας μπορεί η σωματική άσκηση να προκαλέσει επιπλέον ζημιές! Έτσι, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας όλους τους παράγοντες αυτούς, πριν καταστραφούν αρθρώσεις και μύες.
Συνήθως αναζητούμε ιατρική συμβουλή όταν προκληθεί πόνος ή δυσκολία στις κινήσεις μας. Καλό θα είναι να φροντίζουμε το σώμα μας πριν φτάσουμε σε καταστάσεις δύσκολα αναστρέψιμες.
Πότε χρειάζεται Ορθοπεδικός έλεγχος των αρθρώσεων;
Κάθε βλάβη άρθρωσης πρέπει να ενδιαφέρει τον ασθενή, για να μπορεί ο γιατρός να ενημερώσει κατάλληλα και πιθανά να δώσει κάποια θεραπεία, ώστε να προλάβουμε περαιτέρω ζημιά. Σε πολλές περιπτώσεις ορθοπεδικών προβλημάτων (οσφυαλγία ή αρθρίτιδες στα γόνατα) η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επιβάλλεται να προηγείται οποιασδήποτε άλλης αντιμετώπισης. Βλάβες σε αρθρώσεις μπορεί να επιβραδυνθούν ή και να βελτιωθούν σημαντικά μετά την απώλεια βάρους! Ακόμα και αν μια άρθρωση (ισχίο ή γόνατο) έχει καταστραφεί, η χειρουργική αντικατάσταση της θα είναι πολύ ευκολότερη και ασφαλέστερη με λιγότερα κιλά.
Επίσης, η συντηρητική αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων (πχ. για την οσφυαλγία δηλαδή πόνου στη μέση) είναι πολύ πιο αποτελεσματική μετά την απώλεια των περιττών κιλών.
Πως γίνεται ο έλεγχος;
Ο έλεγχος του μυοσκελετικού συστήματος γίνεται από συνεργάτη Ορθοπεδικό ή Νευροχειρουργό, που θα πάρει ιστορικό τυχόν προβλημάτων, ιδίως αν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση (πχ. κήλες δίσκων στη σπονδυλική στήλη, φθορά ισχίου ή γόνατος κλπ.) ή άλλων σοβαρών καταστάσεων (πχ. αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλολίσθηση κλπ.). Αν απαιτείται θα ακολουθήσει απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία), ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί σωστά.
Αν υπάρχει ορθοπεδικός που παρακολουθεί τον/την ασθενή, η συνεργασία μαζί του είναι απαραίτητη. Επίσης, κάθε πρόσφατη εξέταση είναι χρήσιμη και πρέπει να προσκομίζεται.