Έλεγχος Πεπτικού Συστήματος
Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο στην αναμονή

Δώστε μας κάποια στοιχεία πριν φτάσετε στο ραντεβού σας!

Leave your contact information and let us call you for an appointment.

Τι είναι το πεπτικό σύστημα;

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων, υπεύθυνα για την πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, αλλά και την αποβολή περιττών ουσιών. Ξεκινάει από το στόμα, ακολουθεί ο οισοφάγος και το στομάχι, το λεπτό έντερο και καταλήγει στο παχύ έντερο. Η υγεία τους αλλά και ο προληπτικός τους έλεγχος είναι σημαντικά!

Υπάρχουν παθήσεις που δίνουν συμπτώματα αλλά και άλλες που είναι αθόρυβες!
Ειδικά, όμως, στην περίπτωση προεγχειρητικού ελέγχου για επεμβάσεις παχυσαρκίας, το κύριο όργανο που θα τροποποιηθεί, δηλαδή το στομάχι, πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς με ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση). Επίσης, σημαντική είναι λειτουργία της κατώτερης γαστρεντερικής οδού.

πεπτικό σύστημα - Γαστροσκόπηση

Γιατί πρέπει να ελέγχεται το Στομάχι;

Η Λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι πολύ σημαντική. Κάθε πάθηση του στομάχου ενδιαφέρει τον ασθενή, για να μπορεί ο γιατρός να ενημερώσει και πιθανά να δώσει κάποια θεραπεία.

Σπάνια ανευρίσκεται κάτι που να εμποδίσει την προγραμματισμένη επέμβαση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία πριν ή και μετά το χειρουργείο. Τέτοιες είναι η παρουσία Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (που χρειάζεται εκρίζωση με αντιβίωση) ή μια σοβαρή γαστρίτιδα (που χρειάζεται λήψη PPI και αντιόξινων φαρμάκων).

Πως γίνεται ο έλεγχος;

Ο έλεγχος του πεπτικού γίνεται από συνεργάτη Γαστρεντερολόγο, που θα πάρει ιστορικό τυχόν προβλημάτων, ιδίως αν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση (πχ. ευερέθιστο έντερο) ή άλλων σοβαρών καταστάσεων (πχ. νόσος Crohn). Θα ακολουθήσει οισοφαγογαστροσκόπηση με μέθη, όπου θα ελεγχθεί ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Θα ληφθούν βιοψίες (σαν έλεγχος ρουτίνας ή επί ευρήματος) για να γνωρίζουμε με ασφάλεια την κατάσταση. Έτσι, θα είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχει αντένδειξη παρέμβασης στο στομάχι.