Ποιος πρέπει να χειρουργηθεί για την Παχυσαρκία και το Διαβήτη τύπου 2;

Νέες Διεθνείς Οδηγίες 30 χρόνια μετά τις αρχικές του 1991!

Ποιός πρέπει να σκεφτεί ότι χειρουργειο και αδυνατισμα για την αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι αναπόσπαστα; Το 2022 δυο μεγάλες Επιστημονικές Εταιρείες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity) και η Αμερικανική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (American Society for Bariatric and Metabolic Surgery) εξέδωσαν – μετά από λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων των τελευταίων δεκαετιών – οδηγίες για την εφαρμογή της Χειρουργικής Παχυσαρκίας και του Διαβήτη τύπου 2. Οι πρώτες οδηγίες είχαν εκδοθεί από το NIH το 1991. Τα δεδομένα άλλξαν και έχουν τώρα επίσημη καθοδήγηση από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς του Ιατρικού Κόσμου.

χειρουργειο και αδυνατισμα Κέντρο Παχυσαρκίας Αθηνών Χάρης Παππής

 

Νέα δεδομένα για χειουργειο και αδυνατισμα – Οι καιροί άλλαξαν!

  • Οι οδηγίες των IFSO/ASMBS προτείνουν τώρα τη χειρουργική για απώλεια βάρους και ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 με ΒΜΙ πάνω από 35, άσχετα από την ύπαρξη ή όχι άλλων παθήσεων!
  • Επιπλέον, παχύσαρκοι με ΒΜΙ με 30-35 μπορούν να χειρουργηθούν αν συνυπάρχουν προβλήματα (καρδιολογικά ζητήματα, άπνοιες, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, αρθρίτιδες γονάτων και ισχίων, πόνος στη μέση, προ-διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2 και άλλα).
  • Αλλά, ακόμα και χωρίς μεταβολικά προβλήματα, οι οδηγίες συνιστούν χειρουργειο και αδυνατισμα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI-Body Mass Index) πάνω από 30, αν δεν επιτυγχάνεται σημαντική απώλεια βάρους και σταθεροποίηση αυτού με άλλες μεθόδους.
  • Επίσης, παχύσαρκοι με ΒΜΙ πάνω από 65 ετών μπορούν να υποβηθούν σε χειρουργική επέμβαση μετά από ενδελεχή μελέτη της κατάστασης της υγείας τους. Ανάλογα, έφηβοι με υψηλό ΒΜΙ μπορούν πλεον να χειρουργηθούν, μετά από ιατρικό συμβούλιο χειουργού, παθολόγου και άλλων ειδικών!

χειρουργειο και αδυνατισμα Κέντρο Παχυσαρκίας Αθηνών Χάρης Παππής

Υψηλή ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα για χειρουργειο και αδυνατισμα.

Οι καινούργιες οδηγίες τονίζουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη ασφάλεια και  αποτελεσματικότητα της χειρουργικής για όλα τα ΒΜΙ σε όλες τις δημοσιευμένες μελέτες, που συγκρίνουν τη χειρουργική με τις μη επεμβατικές μεθόδους (δίαιτες, φάρμακα κ.ά.)

Σημαντικό είναι ότι στις οδηγίες τονίζεται η μεγάλη βελτίωση (μέχρι και θεραπεία) των νόσων που είναι συνέπεια της παχυσαρκίας, όπως η υπέρταση, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, οι άπνοιες και η δύσπνοια, οι αρθροπάθειες, οι βλάβες στη σπονδυλική στήλη, ο διαβήτης τύπου 2, η υπογονιμότητα και οι πολυκυστικές ωοθήκες και άλλα.

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας (ή Βαριατρική Χειρουργική, όπως λέγεται συχνά) αποσκοπεί κυρίως στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού και δευτερευόντως στο αισθητικό αποτέλεσμα. Το υγιές σώμα φιλοξενεί έναν ευτυχισμένο άνθρωπο!

Δύο επεμβάσεις κατέχουν το 90% των εφαρμοζόμενων παγκοσμίως, η επιμήκης γαστρεκτομή (μανίκι) και το γαστρικό μπαιπάς. Σήμερα, τα νέα φάρμακα έρχονται να συνδράμουν και αυτά στην αποτελεσματική διαχείριση του δύσκολου προβλήματος της σοβαρής παχυσαρκίας!

Έτσι, η συνεργασία των παθολόγων/ενδοκρινολόγων με τους ειδικούς χειρουργούς παχυσαρκίας είναι προς όφελος των ασθενών και αυτό πρέπει να αποτελεί στόχο και των γιατρών και των ενδιαφερομένων! Η εξειδικευμένη ομάδα του κ. Χ. Παππή περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες που πρέπει να συνεργάζονται για το άρτιο αποτέλεσμα. Επίσης, το Ιατρικό Αθηνών παρέχει όλη την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Το χειρουργειο και αδυνατισμα απαιτεί μια ολιστική παρέμβαση και όχι μεμονομένες λύσεις, όπως συνήθως γίνεται (μόνο δίαιτα, μόνο φάρμακα, μόνο γυμναστική κλπ.)! Το υπερβάλλον βάρος έχει πολλές αιτίες πίσω του! Γενετικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικές συνήθειες, επαγγελματικές συνθήκες και άλλα.

Άν δεν φροντίσουμε να διορθώσουμε τα περισσότερα από αυτά, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι ιδανικό, και κυρίως όχι μόνιμο. Σε κάθε ειδική περίσταση θα μας περιμένει η υποτροπή. Ακόμα και η χειρουργική παρέμβαση χρειάζεται και τη συμβολή του ίδιου του υπέρβαρου! Πρέπει να είναι πρωτίστως δική του απόφαση!

κέντρο παχυσαρκίας αθηνών Χάρης Παππής

Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στην συνολική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας με φάρμακα και ασφαλές χειρουργειο και αδυνατισμα, που αλλάζουν το τοπίο θεραπείας της μεγάλης πανδημίας του 21ου αιώνα, της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη τύπου 2.