
Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο στην αναμονή
Δώστε μας κάποια στοιχεία πριν φτάσετε στο ραντεβού σας!
Leave your contact information and let us call you for an appointment.
Πόσο συντελούν ψυχολογικά προβλήματα στην Παχυσαρκία;
Χιλιάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει παγκοσμίως, ότι η κατάσταση που προκύπτει από ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζει τη ζωή μας, και ιδιαίτερα τη διατροφική μας συμπεριφορά. Όλοι έχουμε αισθανθεί πείνα ή ανορεξία λόγω γεγονότων, που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.
Είναι στους περισσότερους καταφανής ο συσχετισμός της ψυχολογίας μας με τις διατροφικές μας συνήθειες. Ιδιαίτερα, η επιθυμία για παχυντικές τροφές (άμυλο-ζάχαρη και λίπος) έχει σαφώς να κάνει με την προσωρινή γευστική ικανοποίηση και επιφανειακή ευεξία που προσφέρουν!
Συχνά, η συσχέτιση υπερφαγίας και βαθιά ψυχολογικών αιτίων δε γίνεται αντιληπτή. Εκεί, η βοήθεια από ειδικό θα ήταν χρήσιμη, με απώτερο στόχο την συνειδητή αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Οι φάσεις που τρώμε πολύ ή πολλά γλυκά δεν προκαλούνται από πραγματική πείνα! Η Παχυσαρκία είναι σίγουρα πολυπαραγοντική. Ο ψυχικός παράγοντας είναι σημαντικός και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε.
Γιατί πρέπει να ελέγχεται η Ψυχική Υγεία;
Κάθε πιθανά υποβόσκοντα ψυχολογικά προβλήματα ή Ψυχική Πάθηση πρέπει να διαγιγνώσκεται. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκεται κάποια σοβαρή ψυχική νόσος. Αν όμως υπάρχει, απαιτείται θεραπεία και ολιστική διαχείριση.
Παλαιότερα, οι επίσημες ψυχικές παθήσεις ήταν αντένδειξη χειρουργείου. Σήμερα, η σωστή συνεργασία ψυχιάτρου και χειρουργού μπορεί να φέρει εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα στη βελτίωση και της ψυχικής νόσου και της παχυσαρκίας (γιατί δυστυχώς πολλά ψυχοφάρμακα αυξάνουν την όρεξη!)
Η ισορροπία του ψυχικού μας κόσμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική επιτυχία του εγχειρήματος απώλειας βάρους! Πρέπει οπωσδήποτε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο «είμαι παχύσαρκος – στεναχωριέμαι – τρώω – γίνομαι περισσότερο παχύσαρκος – στεναχωριέμαι κλπ.» !
Πως γίνεται ο έλεγχος;
Ο έλεγχος της Ψυχικής Υγεία γίνεται από συνεργάτη Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, που θα πάρει ιστορικό τυχόν προβλημάτων, ιδίως αν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση (πχ. ψύχωση, κατάθλιψη κλπ.) ή άλλων σοβαρών καταστάσεων (πχ. παλαιότερα επεισόδια κατάθλιψης, επιλόχειος θλίψη, ιστορικό την οικογένεια). Θα ακολουθήσει συζήτηση και ενημέρωση για τη βοήθεια που μπορούμε να παρέχουμε, αν αυτή κριθεί απαραίτητη και επιθυμητή. Έτσι η απόφαση για μια χειρουργική παρέμβαση θα πλαισιώνεται από συνολική στήριξη της προσπάθειας του ασθενούς.
Αν υπάρχει ψυχίατρος ή ψυχολόγος που παρακολουθεί τον/την ασθενή, η συνεργασία μαζί του/της είναι απαραίτητη.
Ψυχολογία Ψυχοθεραπεία Ψυχική Υγεία