ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Η Παχυσαρκία μικραίνει τη ζωή μας

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία. Ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα ελληνόπουλα, όπου το 50% αυτών μεταξύ 6-10 ετών είναι υπέρβαρα.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι τα περισσότερα από αυτά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες! Είναι μύθος ότι το πάχος θα δώσει ύψος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το πάχος μειώνει το τελικό ύψος. Μόνο 3 στους 10 άνδρες και οι μισές γυναίκες στην Ελλάδα έχουν φυσιολογικό βάρος.

Νέα μελέτη στον ενήλικο πληθυσμό αναφέρει τα ποσοστά των παχύσαρκων να είναι 26% και 18% αντίστοιχα, μη έχοντας υπολογίσει τους υπέρβαρους, δηλαδή αυτούς με λίγα παραπάνω κιλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η παχυσαρκία πυροδοτεί το φαινόμενο ντόμινο, καθώς εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση με πλήθος νοσολογικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κλπ).

Το πλήθος των νοσηρών αλυσιδωτών αντιδράσεων έχει φυσική συνέπεια το άτομο να έχει εκτός από μειωμένη ποιότητα ζωής και μικρότερο προσδόκιμο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ένας νέος 25 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 35 έχει μέση μείωση ζωής 12 έτη. Γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, που είναι παχύσαρκες, θα ζήσουν κατά μέσο όρο 7,1 χρόνια λιγότερο από αυτές με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άνδρες είναι 5,8 χρόνια.

επιπτώσεις της παχυσαρκίας

Επίσης, βρέθηκε ότι 35χρονες παχύσαρκες γυναίκες με μέσο ΔΜΣ 43kg/m2 θα φτάσουν στην ηλικία των 70 ετών σε ποσοστό 72%, σε σχέση με αυτές που στην ίδια ηλικία είχαν ΔΜΣ 24kg/m2 , όπου το ποσοστό είναι 88%. Για τους άνδρες οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι δραματικότερες, αφού μόνο το 49% με ΔΜΣ 43kg/m2 ηλικίας 35 ετών θα φτάσει τα 70, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους έχοντες ΔΜΣ24 kg/m2 είναι 77%.

Τέλος, όσο νωρίτερα εγκαθίσταται η παχυσαρκία, τόσο περισσότερα είναι τα χρόνια μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Ακούστε παρακάτω περισσότερα σε μια ομιλία μου στην Αντικαρκινική Εταιρεία.

 

Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter μας,
συμπληρώστε το όνομα & το email σας και επιλέξτε "Εγγραφή"

Loading
Μετάβαση στο περιεχόμενο