Η χειρουργική παχυσαρκίας έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα στη σοβαρή παχυσαρκία, αναγνωρισμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Η εφαρμογή της με τη σύγχρονη μορφή της ως Μεταβολική Χειρουργική έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους με σημαντική επιτυχία. Τα φάρμακα, όμως, μόνα τους δε μπορούν να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική.

Από την άλλη, η χειρουργική παχυσαρκίας ή Λαπαροσκοπική Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας Μεταβολικών, μπορεί να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη ιδανικού βάρους και ύφεσης ή θεραπείας των συνοδών νοσημάτων που οφείλονται ή επιδεινώνονται στην παχυσαρκία!

Χειρουργική παχυσαρκίας και Φάρμακα - Παππής

Ο συνδυασμός φαρμάκων και λαπαροσκοπικού χειρουργείου για σοβαρή παχυσαρκία αποδεικνύεται σύμφωνα με πολλές πρόσφατες μελέτες, ότι θα είναι το μέλλον της ιδανικής αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας. Η βουποπριόνη με ναλτρεξόνη (Mysimba), η σεμαγλουτίδη (Ozempic) και η λιραγλουτίδη (Saxeda) έχουν δείξει ότι μπορούν με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση να δώσουν απώλειες βάρους 5-15%, όταν χορηγηθούν μόνα τους.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι σχετικά λίγες, αλλά όχι αμελητέες για την καθημερινότητα. Από την άλλη, η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει δώσει διαχρονικά μακροχρόνια αποτελέσματα με 70-90% απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους με ασφάλεια και ελάχιστες μετεγχειρητικές απαιτήσεις παρακολούθησης.

Έτσι, ο συνδυασμός των θεραπειών φαίνεται ότι θα δώσει την ιδανική λύση στο χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, συμπληρώνοντας η μια την άλλη.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που έρχονται να απαντήσουν στα ερωτήματα αν πρέπει να προηγείται η χορήγηση φαρμάκων ή να έπονται μιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής παρέμβασης στο στομάχι. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη χρόνια και δύσκολη στην αντιμετώπιση νόσος. Η αντιμετώπιση της μόνο ως αισθητικό ζήτημα βλέπει μόνο ένα μέρος του προβλήματος.

Τα θέματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία είναι πολύ σημαντικά και βλαπτικά για όλα τα όργανα του σώματος. Η χρήση όλων των ισχυρών όπλων που έχουμε είναι απαραίτητο να συζητιούνται από τους ειδικούς της ομάδας αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας.

Χειρουργική παχυσαρκίας Παππής

Μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι (χειρουργική παχυσαρκίας) μπορεί να είναι πιο περιορισμένη σε βαρύτητα αν χρησιμοποιηθούν παράλληλα φάρμακα.

Έτσι, η τελική απόφαση για την επέμβαση σχετίζεται και με τη διάθεση του ασθενούς να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα: Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, βοηθητική χειρουργική παρέμβαση και φαρμακευτική αγωγή. Έτσι θα επιτευχθεί ένα ιδανικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της εφαρμογής Κλιπ στομάχου (Bariclip) σε συνδυασμό με φάρμακα για την παχυσαρκία, με σκοπό τη σημαντική απώλεια βάρους χωρίς να απαιτείται τραύμα στο στομάχι, χωρίς επιπλοκές και χωρίς νοσηλεία!

Ήδη, από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι η χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με πολύ υψηλό βάρος οδηγεί σε ένα πιο ασφαλές Λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Η μείωση ενός αρχικού πολύ υψηλού βάρους κάνει τη χειρουργική παχυσαρκίας πιο ασφαλή και την ανάρρωση του ασθενούς ταχύτερη.

Μια άλλη κατηγορία που θα ωφεληθεί από τη χορήγηση φαρμάκων είναι οι ασθενείς που δεν θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους μόνο με το χειρουργείο. Έτσι, η συμπληρωματική λήψη φαρμάκων οδηγεί σε ιδανικό αποτέλεσμα και αλλαγή του μεταβολικού προφίλ με υποχώρηση των παθήσεων που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες.

Επίσης, όσοι επανακτήσουν βάρους μετά από πολλά χρόνια από μια χειρουργική παρέμβαση θα πρέπει να συζητήσουν με ειδικό χειρουργό τους λόγους, ώστε να αποφασιστεί μια επανεπέμβαση και σε πολλές περιπτώσεις η συνδυασμένη χρήση φαρμάκων και χειρουργείου.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, η ιατρική ομάδα χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η παράλληλη δράση της επέμβασης και των φαρμάκων οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο των μεταβολικών προβλημάτων (διαβήτης, υψηλής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και μείωση του κινδύνου από καρδιακούς και αγγειακούς κινδύνους!
Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητή η φύση της σοβαρής παχυσαρκίας. Η περιστασιακή χρήση φαρμάκων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν μια χρόνια νόσο. Η παχυσαρκία δεν είναι ένα κρυολόγημα που θα πάρουμε για λίγο αντιβίωση και θα περάσει. Η παχυσαρκία μας «κυνηγάει» σε όλη μας τη ζωή. Η σωστή αντιμετώπιση από μια εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα με επίκεντρο το χειρουργό, θα δώσει κορυφαία αποτελέσματα.

Ο εκλεκτός φίλος και συνάδελφος Δημήτρης Πουρνάρας, γενικός χειρουργός που δραστηριοποιείται στο Bristol της Αγγλίας, και εξειδικεύεται στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας, έδωσε μια διάλεξη που εμπεριέχει όλα τα σύγχρονα δεδομένα για την απαραίτητη συνεργασία ειδικοτήτων σε αυτή την τόσο δύσκολη νόσο.

Η διάλεξη δόθηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχυσαρκίας, του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Παρακολουθήστε παρακάτω.