Άπνοια ύπνου: Συχνά έρχονται στο ιατρείο μου ασθενείς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους, και στην ερώτηση προς τους ίδιους ή τους συντρόφους τους αν κάνουν άπνοιες στον ύπνο, η απάντηση είναι καταφατική αλλά και με πνεύμα υποτίμησης του προβλήματος. Άλλοι πάλι, το αναφέρουν με φόβο, όπως «όποτε γιατρέ το αντιλαμβάνομαι τρομάζω, γιατί φοβάμαι ότι δε θα ξαναναπνεύσει»! Υπάρχουν και αυτοί που μου λένε ότι όλη την ημέρα έχω μια ακατανόητη κόπωση ή με παίρνει ο ύπνος στο λεωφορείο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι κάνουν πολύ κακό ύπνο από τις άπνοιες που τον διακόπτουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να ξυπνάνε το πρωί κουρασμένοι!

Συχνά το ροχαλητό συνδέεται με αυτό που ονομάζουμε Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, και αυτό μπορεί να είναι σημάδι και μέρος σοβαρότερων νόσων. Η άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας και αποτελεί σχεδόν πάντα αναπόσπαστη νόσο συνδεόμενη με τη σοβαρή παχυσαρκία. Παρακάτω θα αναφέρω 11 προβλήματα υγείας που μπορεί να συνδέονται με την άπνοια ύπνου και θα πρέπει να ελέγχονται από το γιατρό μας. Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της σοβαρής νοσογόνου παχυσαρκίας, είναι χαρακτηριστικό, ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που θεραπεύονται!

 

1. Υπέρταση. Αν υπάρχει ήδη, η άπνοια ύπνου την κάνει χειρότερη. Όταν διαταράσσεται ο νυχτερινός ύπνος συχνά, ο οργανισμός στρεσάρεται. Αυτό οδηγεί σε υπερέκκριση των αντίστοιχων ορμονών, κάτι που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, πέφτει το οξυγόνο του αίματος και ανεβαίνει το διοξείδιο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου σε ασθενείς με υπέρταση, οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και επιτρέπει στο γιατρό τους να μειώσει τη φαρμακευτική αγωγή και να πετύχει καλύτερη ρύθμιση!

2. Καρδιακή Νόσος. Άνθρωποι με άπνοια ύπνου είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακά επεισόδια. Η αιτία μπορεί να είναι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, που μειώνουν τη σωστή αιμάτωση της καρδιάς. Επίσης, εγκεφαλικά και κολπική μαρμαρυγή συνδέονται με την άπνοια ύπνου. Η άπνοια διαταράσσει την πρόσληψη οξυγόνου και δυσκολεύει τη ρύθμιση της ροής αίματος και οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Η Λαπαροσκοπική Βαριατρική μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

3. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ. Η άπνοια ύπνου είναι συχνή σε διαβητικούς. Πάνω από 80% μπορεί να πάσχουν, ακόμα και αν δεν το έχουν διαπιστώσει. Η Παχυσαρκία αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο και για τα δύο προβλήματα. Παρά το ότι επιστημονικές μελέτες δεν έχει δείξει σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ απνοιών και διαβήτη τύπου ΙΙ, η κακή ποιότητα ύπνου εμποδίζει τον οργανισμό να διαχειριστεί σωστά την ινσουλίνη, κάτι που οδηγεί σε διαβήτη.

4. Παχυσαρκία. Με την αύξηση του σωματικού βάρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η παχυσαρκία φέρνει άπνοια ύπνου και η άπνοιες δυσκολεύουν το αδυνάτισμα! Όταν αρχίζουμε να είμαστε παχύσαρκοι, λίπος εναποτίθεται στο λαιμό και εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή στον ύπνο, αποφράσσοντας μερικώς την αεροφόρο οδό. Γυρίζοντας στο πλάι, η άπνοια ύπνου διεγείρει την έκκριση στης ορμόνης γκρελίνης, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη και την επιθυμία για υδατάνθρακες και γλυκά. Όταν είμαστε κουρασμένοι συνέχεια, δε μπορούμε να μετατρέψουμε την τροφή που καταναλώνουμε σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να τρώμε και άλλο, έχοντας την εντύπωση πως έτσι θα μας φύγει η κούραση. Με την αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου, ξυπνάμε ξεκούραστοι γεμάτοι ενέργεια για δραστηριότητα και άσκηση. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που δίνουν αυτοί που έχουν κάνει λαπαροσκοπικό χειρουργείο για απώλεια βάρους: «Νιώθω άλλος άνθρωπος, γεμάτος ενέργεια, και κυρίως ευχαριστιέμαι τον ύπνο το βράδυ!»

 5. Μεταβολικό σύνδρομο. Είναι μια ομάδα προβλημάτων υγείας που συνδέονται με άπνοια ύπνου. Μεταβολικό σύνδρομο έχουμε όταν πάσχουμε από τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω προβλήματα. o Υψηλή αρτηριακή πίεση o Χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης HDL o Υψηλά τριγλυκερίδια o Πολύ λίπος στην κοιλιά (κεντρική παχυσαρκία με μεγάλη περίμετρο μέσης, πάνω από 90 εκατοστά) o Υψηλό σάκχαρο αίματος Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και εγκεφαλικά, και είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του με αλλαγές στον τρόπο ζωής και λαπαροσκοπική χειρουργική στους σοβαρά παχύσαρκους!

6. Άσθμα ενηλίκων. Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση με άπνοια ύπνου. Αλλά ασθενείς που αντιμετωπίζουν τις άπνοιες βλέπουν σοβαρή μείωση των επεισοδίων άσθματος.

7. Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα ότι η άπνοια ύπνου προκαλεί παλινδρόμηση, καούρες και πόνο πίσω από το στέρνο, αλλά πολλοί με άπνοιες το αναφέρουν. Αν συνυπάρχει σοβαρή παχυσαρκία, αυτό δικαιολογείται και λύνεται με τη λαπαροσκοπική επέμβαση. Αν ο πάσχων έχει φυσιολογικό βάρος, η αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είτε με φάρμακα είτε οριστικά με λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική επέμβαση, φαίνεται ότι βελτιώνονται και οι άπνοιες, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους.

8. Υπνηλία μέσα στην ημέρα. Ξημέρωσε, αλλά εσείς νιώθετε κουρασμένοι, παρά τις αρκετές ώρες ύπνου! Αυτό είναι συχνό σύμπτωμα υπνικής άπνοιας. Επηρεάζει τα πάντα, από τη διάθεσή μας μέχρι τη διαύγεια με την οποία σκεφτόμαστε. Η αντιμετώπιση της άπνοιας αλλάζει εντυπωσιακά την ενέργεια για όλη την ημέρα και εξαφανίζει τις παροδικές υπνηλίες που έχουμε στη δουλειά ή όπου μπορούμε να κλείσουμε για λίγο τα μάτια.

9. Ατυχήματα με το αυτοκίνητο. Όταν παρουσιάζουμε έντονη υπνηλία μέσα στην ημέρα, συχνά υπάρχει πιθανότητα να κοιμηθούμε στο τιμόνι. Οι ασθενείς με άπνοια ύπνου έχουν μέχρι 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκινητιστικού ατυχήματος από αυτούς που κοιμούνται ποιοτικά.

10. Απώλεια μνήμης. Μερικοί μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι έχουν σημαντικότερα θέματα απώλειας μνήμης από άλλους της ίδιας ηλικίας. Αυτό λέγεται ιατρικά Ήπια Γνωστική Διαταραχή (Mild Cognitive Impairment). Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο της άνοιας και δε σημαίνει ότι όποιος έχει αυτή τη διαταραχή θα κάνει άνοια. Η έρευνα, όμως , έχει δείξει ότι απώλειες μνήμης από αυτή τη διαταραχή μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα σε αυτούς που έχουν διαταραχές ύπνου από άπνοιες! Η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά διαταραχές μνήμης ή την επιδείνωση αυτών.

11. Κατάθλιψη. Ο φτωχός ύπνος μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει καταθλιπτικά φαινόμενα. Αντίστοιχα, η κατάθλιψη δυσκολεύει τον ποιοτικό ύπνο. Αν παρουσιάζετε άπνοια ύπνου και νιώθετε θλίψη ή ατονία, μιλήστε στο γιατρό σας. Μια προσωρινή θεραπεία θα φτιάξει τη διάθεσή σας και βελτιώσει τον ύπνο σας. Αν η κατάσταση συνδέεται και με παχυσαρκία ελάτε να συζητήσουμε μια λαπαροσκοπική λύση. Αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου Όλα τα προβλήματα υγείας που συνδέονται ή απορρέουν από την άπνοια ύπνου μπορεί να ακούγονται τρομακτικά. Τα αναφέρω όμως για να διερευνήσουμε και να τα ανακαλύψουμε ή να τα αποκλείσουμε! Η πάρα πολύ υψηλή συχνότητα του προβλήματος στη νοσογόνο παχυσαρκία, είναι άλλος ένας λόγος για την αντιμετώπιση του κυρίως ζητήματος που είναι το βάρος.

Η σημαντική απώλεια κιλών με λαπαροσκοπική επέμβαση θα εξαφανίσει άπνοιες και όλα τα συνοδά προβλήματα του μεταβολικού συνδρόμου. Αν δεν συνυπάρχει σοβαρή παχυσαρκία, ο ειδικός πνευμονολόγος μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός μηχανήματος που λέγεται C-Pap και παρέχει συνεχή θετική πίεση στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, ΜΗΝ αδιαφορείτε για την ύπαρξη απνοιών στον ύπνο. Ελάτε να συζητήσουμε το πρόβλημα και την διασύνδεσή του με άλλα υπαρκτά ή και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας.