1. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Τι είναι;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 ή  Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων, είναι μια νόσος κατά την οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται να μετατρέψει τους υδατάνθρακες των τροφών (από σάκχαρα, άμυλο κλπ.) σε ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου του αίματος!
Με τα χρόνια αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών και αγγειακών νόσων, τύφλωσης, νευροπαθειών, καταστροφής οργάνων (όπως των νεφρών κ.ά.) και πολλών άλλων παθήσεων. Ο σακχαρώδης διαβήτης χτυπάει ανθρώπους ενήλικες, κάθε φύλου και φυλής. Αρχικά τα συμπτώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, γι’ αυτό και περίπου 1 στους 3 ανθρώπους που έχουν διαβήτη ενηλίκων, για μεγάλο διάστημα δεν το γνωρίζουν.

Σακχαρώδης διαβήτης

2. Τι παρατηρεί κανείς στην αρχή;

Στην αρχή, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παρουσιάζει συμπτώματα τόσο ήπια, που δε γίνονται αντιληπτά ή αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Λέγεται, ότι η πιο χαρακτηριστική εμφάνιση στη νόσο σακχαρώδης διαβήτης συνοδεύεται από τα 3Π. Δηλαδή, Πολυουρία (να πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα), Πολυδιψία (να διψάμε πολύ και να έχουμε στεγνό στόμα) και Πολυφαγία (με ιδιαίτερη και ανεξήγητη πείνα). Αυτά συνοδευόμενα με πρόσληψη βάρους (ή και απώλεια κάποιες φορές), κάνουν την σωστή αρχική υποψία και διάγνωση ιδιαίτερα δύσκολη! Είναι προφανές ότι κάποιος που έχει αυτά τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να τα αποδώσει σε άλλες αιτίες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται σαν ύπουλος και επικίνδυνος εχθρός. Δεν είναι σπάνιο να τίθεται η διάγνωση όταν εμφανιστούν οι πρώτες επιπλοκές!

Σακχαρώδης διαβήτης

3. Συμπτώματα σε επόμενη αδιάγνωστη φάση!

Η μικρή άνοδος του σακχάρου στο αίμα δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Όταν, όμως, το σάκχαρο ανέβει πολύ, μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, θολή όραση και κόπωση! Προβλήματα, δηλαδή, που και πάλι δεν είναι χαρακτηριστικά για να οδηγήσουν κάποιον στο γιατρό για εξετάσεις! Αντίθετα, ο καθένας θα τα απέδιδε σε καθημερινές δυσκολίες διαβίωσης και όχι σε συμπτώματα Διαβήτη! Άλλωστε, ο αρχόμενος Σακχαρώδης Διαβήτης δεν πονάει!

Σακχαρώδης διαβήτης συμπτώματα

4. Σημάδια σοβαρού προβλήματος από Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Έτσι, πολλές φορές ο Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων δεν ανακαλύπτεται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα πιο συγκεκριμένα σημάδια! Αυτά μπορεί να είναι: καθυστερημένη επούλωση πληγών, συχνές αδικαιολόγητες μυκητιάσεις ή ουρολοιμώξεις και φαγούρα (ιδιαίτερα στη βουβωνική περιοχή). Είναι πιο σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό, ο Διαβήτης να κάνει την εμφάνισή του με Διαβητικό Κώμα, δηλαδή μια κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο αίματος εκτοξεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (>300mg/dl) και ο ασθενής πέφτει σταδιακά σε υπνηλία και κώμα!

Σακχαρώδης διαβήτης σεξουαλική ζωή

 

5. Η σεξουαλική ζωή στο Σακχαρώδη Διαβήτη!

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να βλάψει σοβαρά τα αγγεία και τα νεύρα των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αίσθησης, δυσκολία οργασμού, ανεπαρκή στύση και παλίνδρομη εκσπερμάτιση! Επιπλέον, στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί κολπική ξηρότητα. Στην πραγματικότητα, 1 στους 3 διαβητικούς θα έχουν κάποιας μορφής σεξουαλικό πρόβλημα. 35 έως 70% των ανδρών με Σακχαρώδης Διαβήτης θα παρουσιάσουν κάποιο βαθμό ανικανότητας στη ζωή τους.

6. Σακχαρώδης διαβήτης και επιβαρυντικοί παράγοντες

Υπάρχουν αρκετές καθημερινές συνήθειες και ιατρικές καταστάσεις, που θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε, ώστε να μην οδηγηθούμε σε Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και να αποφύγουμε τις επιπλοκές αυτού! Μερικές από αυτές είναι

  • Η παχυσαρκία, και μάλιστα η κεντρικού τύπου (αυξημένη περίμετρος μέσης. >102 εκ. στους άνδρες και >90 εκ. στις γυναίκες)
  • Η καθιστική ζωή
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, τροφών με πολλά λιπαρά και πολλά γλυκά. Γενικά, η μη τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
  • Η υψηλή χοληστερίνη (ιδιαίτερα η LDL) και τα τριγλυκερίδια.

παράγοντες σακχαρώδη διαβήτη

7. Σακχαρώδης διαβήτης και παράγοντες που δε μπορούμε να ελέγξουμε!

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηριστικά όπως τα παρακάτω δε μπορούμε να τα αλλάξουμε:

  • Η εθνικότητα και η φυλή. Για παράδειγμα οι νότιοι Αμερικανοί και ιδιαίτερα οι έγχρωμοι είναι πιο επιρρεπείς στο Διαβήτη.
  • Το οικογενειακό ιστορικό από γονιό ή δίδυμο αδελφό/ή διαβητικό εκτοξεύει τις πιθανότητες.
  • Η ηλικία παίζει ρόλο. Μετά τα 45 αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης στη γυναίκα

8. Σακχαρώδης διαβήτης ιδιαίτερα στις γυναίκες;

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

9. Ποιος είναι ο ρόλος της ινσουλίνης;

Στον υγιή οργανισμό, η ινσουλίνη βοηθάει στην είσοδο της γλυκόζης στο κύτταρο, παρέχοντάς του ενέργεια. Οι υδατάνθρακες απορροφώνται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας την έκλυση μιας σειράς ορμονών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του παγκρέατος για έκκριση ινσουλίνης, αλλά και τη λειτουργία του κέντρου του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όρεξη. Το τελευταίο το αναλύουμε σε άλλο άρθρο του site για τον τρόπο δράσης της Βαριατρικής Χειρουργικής στην Αντιμετώπιση του Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα!

Έτσι, η ινσουλίνη βοηθάει την τροφή να γίνει ενέργεια και οι υπόλοιπες ορμόνες να ρυθμίσουν την πείνα ή να προκαλέσουν ανορεξία!

σακχαρώδης διαβήτης ινσουλίνη

10. “Αντίσταση” στην Ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αδυναμία των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται πολύ στο αίμα και να προκαλείται υπεργλυκαιμία! Σε αυτή την κατάσταση υπάρχει υπερινσουλιναιμία, που δημιουργείται συνήθως από υπερλειτουργία του παγκρέατος, λόγω κάποιου αιτίου (πχ. στην παχυσαρκία για να ανταπεξέλθει στα πολλά κιλά) ή ιδιοπαθώς. Κάποια στιγμή το πάγκρεας κουράζεται και η λειτουργία του αρχίζει να μειώνεται (καταστρέφονται τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη)! Γι’ αυτό η υπερινσουλιναιμία θεωρείται προ-διαβητική κατάσταση! Είναι σημαντικό ο προ-Σακχαρώδης Διαβήτης να αντιμετωπίζεται εγκαίρως!

Σακχαρώδης διαβήτης αντίσταση στην ινσουλίνη

  1. Σακχαρώδης διαβήτης: Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ειδικός γιατρός ζητάει μια σειρά εξετάσεων για να διαγνώσει την εμφανή αύξηση του σακχάρου (εγκατεστημένος σακχαρώδης διαβήτης) ή τη λανθάνουσα μέσα στην ημέρα υπεργλυκαιμία (επερχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή κρυφός σακχαρώδης διαβήτης). Το πρώτο γίνεται με τη μέτρηση πρωινού σακχάρου νηστείας και το δεύτερο με καμπύλες Γλυκόζης και Ινσουλίνης και μέτρηση Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c.

σακχαρώδης διαβήτης διατροφή

  1. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης σε αρχικά στάδια;

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να γίνει στην αρχή με ειδική ισορροπημένη διατροφή από γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο, με την απώλεια των επιπλέον κιλών και με ήπια άσκηση (πχ. συχνό περπάτημα). Έτσι, ο σακχαρώδης διαβήτης θα παρουσιάσει βαθμό βελτίωσης και θα επιβραδυνθεί η πλήρης εγκατάσταση του. Θα καθυστερήσει έως και θα ακυρώσει την πορεία προς την κόπωση του παγκρέατος και θα αποφύγει τις επιπλοκές της νόσου.

  1. Σακχαρώδης διαβήτης και Άσκηση

Η τακτική άσκηση, όπως η γυμναστική και το περπάτημα, βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα, την είσοδο της γλυκόζης σε αυτά και την πτώση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Δοκιμάστε να μετρήσετε το σάκχαρσακχαρώδης διαβήτης και άσκησηό σας πριν από περπάτημα μισής ώρας και μετά από αυτό. Θα εντυπωσιαστείτε!

Επίσης, θα δείτε την πίεση του αίματος να ομαλοποιείται και το σωματικό λίπος να φεύγει σταδιακά. Προσπαθήστε να έχετε μια ήπιας μορφής άσκηση 30 λεπτών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

  1. Σακχαρώδης διαβήτης και stress! Χαλαρώστε! Θα βοηθήσει τον έλεγχο του σακχάρου!

    σακχαρώδης διαβήτης και στρες stress Το συνεχές stress ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο αίματος. Κάποιοι δε δίνουν τη δέουσα σημασία ή καταφεύγουν στο «δε γίνεται αλλιώς». Κάποιοι καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση φαγητού για να το διαχειριστούν!

Ο καθένας θα πρέπει να βρει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει το έντονο stress της καθημερινής ζωής. Αυτό μπορεί να είναι η υποστήριξη φίλων, ο διαλογισμός ή διάφορα hobby και σίγουρα ο καλός ποιοτικός ύπνος. Αν αυτά δεν επιτυγχάνουν τη μείωση της ψυχολογικής και σωματικής έντασης, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  1. Αντιμετώπιση με φάρμακα.

Αν τα πρώτα μέτρα σωστής διατροφής και άσκησης δε φέρουν αποτέλεσμα, ο ειδικός γιατρός θα ξεκινήσει ήπια φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα δρουν στο πάγκρεας και κάποια στα περιφερικά κύτταρα. Συχνά χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων. Η συχνές επισκέψεις στο γιατρό σας είναι απαραίτητες για να ρυθμιστεί σωστά ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Αν μετά την έναρξη των φαρμάκων (!), πεισθούμε για την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, τότε οι δόσεις θα μειωθούν ή ακόμα και δε θα χρειάζονται φάρμακα. Ποτέ δεν είναι αργά!

Σακχαρώδης διαβήτης ινσουλίνη χάπια

  1. Ινσουλίνη και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Ο ειδικός γιατρός μπορεί να κρίνει πως δε θα είναι αρκετά τα χάπια και να σας δώσει συνδυασμό με ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει πως το πάγκρεας ήδη δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη. ΔΕΝ ήρθε και η συντέλεια του κόσμου! Σημασία έχει η σωστή ρύθμιση του Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 με οποιοδήποτε τρόπο!

σακχαρώδης διαβήτης μέτρηση σακχάρου

  1. Γιατί έχει σημασία η συχνή μέτρηση του σακχάρου αίματος;

Ο γιατρός σας θα σας προμηθεύσει με ένα ειδικό μηχανάκι μέτρησης σακχάρου. Αυτό θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε πόσο καλά ρυθμίζεστε και πόσο καλά δουλεύουν τα φάρμακα. Το σάκχαρο αίματος θα πρέπει να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα όρια το πρωί, πριν και μετά τα γεύματα και το βράδυ πριν πάτε στο κρεβάτι.

Σήμερα υπάρχουν και ειδικά μηχανάκια αναίμακτης μέτρησης σακχάρου που ήρθαν να καταργήσουν το καθημερινό τρύπημα! Η Ιατρική Τεχνολογία και Έρευνα καλπάζει για να υπηρετήσει τον διαβητικό!

  1. Επιπλοκές και Σακχαρώδης Διαβήτης!

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλεί σειρά επιπλοκών και προβλημάτων από όλα τα όργανα. Προσβάλει μικρά και μεγάλα αγγεία με αποτέλεσμα εμφράγματα, διαβητικό πόδι, εγκεφαλικά, νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις των νεύρων, τύφλωση, καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων και εύκολες μολύνσεις. Επίσης, χτυπάει δόντια και ούλα προκαλώντας πολλές στοματικές παθήσεις. O Διαβήτης από μόνος του είναι η 5η αιτία θανάτου στον κόσμο, αλλά συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αιτίες θανάτου του ανθρώπου σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

σακχαρώδης διαβήτης επιπλοκές συνέπειες

  1. Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης.

Η παχυσαρκία είναι μια βασ

ική αιτία πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη. Αυξανομένων των περιττών κιλών αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση Διαβήτη. Η πιθανότητα αυτή εκτοξεύεται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index) ξεπεράσει το 35!

Η Παχυσαρκία είναι παγκοσμίως η δεύτερη αιτία θανάτου από παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή μας (δηλαδή τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου)! (Πρώτη είναι το κάπνισμα.)

σακχαρώδης διαβήτης παχυσαρκία

Η Παχυσαρκία προκαλεί τριπλάσιους θανάτους ετησίως σε σχέση με τους συχνότερους καρκίνους! Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μας και η συνεχής πρόληψη για τον καρκίνο, αλλά ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ η μη αφύπνισή μας για την παχυσαρκία και τα προβλήματα και τους θανάτους που προκαλεί!

Η Παχυσαρκία προκαλεί πολλαπλάσια περισσότερους θανάτους από τα ναρκωτικά ή άλλους εθισμούς (αλκοόλ κλπ.). Ο τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών και του αλκοόλ είναι τεράστιος και προκαλεί δυσκολίες στην καταπολέμησή τους. Ο τζίρος, όμως, των βλαβερών για την υγεία μας τροφών είναι ακόμα πιο δυσθεώρητος!

Επίσης η παχυσαρκία είναι από μόνη της παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνουΣυνδέεται με καρκίνο μαστού και άλλων. Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σε άλλο σημείο του site μας!

Η Παχύσαρκη μητέρα θα γεννήσει ένα μελλοντικά παχύσαρκο παιδί, που πιθανότατα θα εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη! Επίσης, η διαβητική μητέρα θα γεννήσει ένα παιδί με τάση για Παχυσαρκία και Διαβήτη

  1. Τι κάνουμε αν δε ρυθμίζεται ο Διαβήτης τύπου 2;

Σήμερα πια διαθέτουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο για τις περιπτώσεις που ο Σακχαρώδης Διαβήτης δε ρυθμίζεται με φάρμακα και αλλαγή τρόπου ζωής. Αυτό το όπλο είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική Μεταβολικών Νόσων. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν στο στομάχι και απευθύνονται σε παχύσαρκους αλλά και σε μη παχύσαρκους νέους ή μεγαλύτερους διαβητικούς που δεν καταφέρνουν να ρυθμιστούν με φάρμακα ή ενέσεις.

Σακχαρώδης διαβήτης λαπαροσκοπική χειρουργική

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πάνω από 50% των διαβητικών δυσκολεύονται να έχουν ρυθμισμένο σάκχαρο! Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε παρατηρηθεί ότι επεμβάσεις στομάχου για άλλους λόγους διόρθωναν παράλληλα και το διαβήτη. Εδώ και δύο δεκαετίες υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το πως και γιατί γίνεται αυτό. Έτσι, σε μια ευρεία συνεργασία Ενδοκρινολόγων, Διαβητολόγων και Χειρουργών συμφωνήθηκαν και εκδόθηκαν το 2016 Διεθνείς Οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαβητικών που δεν ρυθμίζονται. Αυτές εφαρμόζονται και για την Ελλάδα, αφού έχουν γίνει αποδεκτές από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας! Οι οδηγίες αυτές ανανεώθηκαν το 2022 από την IFSO και το ASMBS.

Παγκοσμίως, η Χειρουργική στον Σακχαρώδης Διαβήτης (Diabetes Surgery) είναι καθημερινή πρακτική. Άλλωστε απευθύνεται σε δισεκατομμύρια διαβητικούς. Μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί είναι πάνω από 1.100.000, με ένα ποσοστό πάνω από 15% ακόμα αδιάγνωστο!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τις διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές βιβλιογραφικές αναφορές στο mail info@new-life.gr