ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί πια άλυτο πρόβλημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί από ειδικούς. Σήμερα η επιστήμη έχει στα χέρια της ‘όπλα’ ικανά να βοηθήσουν ουσιαστικά το άτομο να ρυθμίσει το βάρος του, όπως ειδικά μοντέλα τροποποίησης συμπεριφοράς, μοντέλα διατροφικής εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου στρες. Για σοβαρότερες περιπτώσεις, περίοπτη θέση στη φαρέτρα των ‘όπλων’ καταλαμβάνει η Βαριατρική χειρουργική. Οι περισσότερες από τις χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα ασκούν επίδραση τόσο στα φυσιολογικά σήματα της πείνας και του κορεσμού όσο και άμεσα στην ποσότητα φαγητού που μπορεί να καταναλώσει το άτομο, καθώς και στην απορρόφησή του από το πεπτικό σύστημα.
Η χειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται σήμερα, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες του National Institute for Health, της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων (ASMBS) και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), σε ασθενείς με βάρος περισσότερο από 30 κιλά του φυσιολογικού. Πιο συγκεκριμένα, αν το πηλίκο του βάρους με το τετράγωνο του ύψους του ενδιαφερομένου είναι πάνω από 35 (δηλαδή Δείκτης Μάζας Σώματος >35), τότε ο συγκεκριμένος θα πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό Χειρουργό. Ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν ένα ή δύο νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, οσφυαλγία ή αρθροπάθειες, καρδιολογικά προβλήματα (ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος κλπ), υπερλιπιδαιμία, αναπνευστικά προβλήματα, λιπώδης διήθηση του ήπατος και άλλα, τότε η επέμβαση γίνεται επιτακτική. Σήμερα πια, σε περιστατικά αρρύθμιστου σακχαρώδη διαβήτη ή βαρειών μεταβολικών διαταραχών, το όριο για την χειρουργική επέμβαση κατεβαίνει χαμηλότερα. Οι επιπτώσεις της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (δηλαδή παχυσαρκίας που «γεννά» νόσους) στον οργανισμό είναι η πιο σημαντική ένδειξη για να κινητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος και να αναζητήσει τη σωστή λύση στο πρόβλημα, γιατί δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει με συντηρητικές τακτικές.

Η Βαριατρική Χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για σίγουρη και μόνιμη απώλεια πολλών κιλών, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη πολυπρόσωπη ιατρική ομάδα. Η ευρύτατη και συχνά μη ελεγχόμενη παροχή πληροφοριών γύρω από την παχυσαρκία και τη χειρουργική της αντιμετώπιση οδηγεί στο σχηματισμό εντυπώσεων, που σε μεγάλο βαθμό παραποιούν την πραγματικότητα.