γαστρική πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση

Η τοποθέτηση κλιπ στο στομάχι είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα του εξωτερικού πάνω από 10 χρόνια, και στοχεύει στη μείωση του μεγέθους του στομάχου. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4575507/). Αποτελεί μια περιοριστική μέθοδο, γίνεται λαπαροσκοπικά και δεν χρησιμοποιούνται συρραπτικά.

Δημιουργώντας μια διπλή πτυχή του στομάχου προς το εσωτερικό του, η χωρητικότητά του μειώνεται κατά 80% περίπου (προφανώς αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή). Με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται δραστικά η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και ο ασθενής αισθάνεται έναν κορεσμό μετά από κάθε γεύμα. Ο κορεσμός αυτός ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Η μέθοδος εισήχθη στο οπλοστάσιο της βαριατρικής χειρουργικής την τελευταία δεκαετία και έχει δεχτεί μεγάλη αμφισβήτηση. Οι λόγοι γι΄αυτό είναι αρκετοί. Κατ΄αρχάς μεγάλο ποσοστό χάνει βάρος το οποίο ανακτά γρήγορα, είτε για λόγους απειθαρχίας του ασθενούς, ανεπάρκειας του περιορισμού ή λύσης κάποιων ραμμάτων της πτύχωσης, με αποτέλεσμα την επανέκπτυξη του στομάχου.

Σε σημαντικό αριθμό ασθενών, η αναδίπλωση αυτή του στομάχου δεν γίνεται ανεκτή, παραπονούνται για επιγαστραλγία, βάρος και εμέτους, και οδηγούνται στην αναστροφή της επέμβασης. Δεν υπάρχουν μακροχρόνια αποτελέσματα της μεθόδου ως προς την απώλεια βάρους και τη συνεπαγόμενη θεραπεία τυχόν συνοδών νόσων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα ενδοσκοπικού ελέγχου του διπλωμένου στομάχου, ούτε γνωρίζουμε ακόμα τις τυχόν συνέπειες και συμπεριφορά του εγκλωβισμένου ιστού εντός των ραμμάτων. (https://oxfordmedicine.com/view/10.1093/med/9780190608347.001.0001/med-9780190608347-chapter-37)

Είναι επέμβαση χαμηλότερου κόστους, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζει την απόφαση ιατρού και ενδιαφερόμενου στην εφαρμογή της, κατόπιν υπολογισμού πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων αυτής, καθώς οι τυχόν επιπλοκές της επέμβασης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν!

Η γαστρική πτύχωση επινοήθηκε για να αντικαταστήσει την επιμήκη γαστρεκτομή, αλλά μάλλον με φτωχά αποτελέσματα!

Γαστρικό Μπαλόνι

Η ενδοσκοπική (με γαστροσκόπιο) τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού έχει χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Αποτελεί μια απλή διαδικασία και βασίζεται στη λογική της κατάληψης μέρους της γαστρικής χωρητικότητας από ένα μπαλόνι, συνήθως γεμάτο φυσιολογικό ορό (υπάρχουν διάφοροι τύποι μπαλονιών).

Απαιτείται στενή διαιτολογική παρακολούθηση, καθώς τα αποτελέσματα συνδέονται άρρηκτα με ειδική διατροφή. (https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intragastric-balloon/about/pac-20394435)

Η παραμονή του μπαλονιού στο στομάχι δεν μπορεί να ξεπερνά τους 6-8 μήνες, γιατί τυχόν παράταση προκαλεί βλάβες στο στομάχι. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση μπαλονιού πριν από χειρουργική επέμβαση δυσχεραίνει την τελευταία.

Γαστρικό Μπαλόνι

Οι προοπτικές απώλειας βάρους είναι περιορισμένες. Η χρήση του συνιστάται για απώλεια λίγων κιλών ή την προετοιμασία για μια οριστική βαριατρική επέμβαση.

Αν στη διάρκεια της χρήσης του μπαλονιού δεν καταφέρει κανείς να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, η επαναπρόσληψη βάρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. (https://www.obesitycoverage.com/before-and-after-your-gastric-balloon-complete-guide/)

Πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι έχουν παρατηρηθεί τρείς κατηγορίες ασθενών. Στην πρώτη, το άτομο παρουσιάζει σημαντική δυσφορία με βάρος στο επιγάστριο, πόνο και εμέτους, οπότε η άμεση αφαίρεση είναι επιτακτική.

Στη δεύτερη κατηγορία, σημαντικός αριθμός ατόμων δεν χάνουν βάρος είτε για μεταβολικούς λόγους είτε γιατί το μπαλόνι εγκαθίσταται σε σημείο του στομάχου που δεν επηρεάζει τον κορεσμό.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που θα χάσουν κάποια κιλά (συνήθως όχι πάνω από δέκα κατά μέσο όρο), αλλά θα πρέπει να είναι πολύ πειθαρχημένοι στη διατροφή τους μετά την αφαίρεση!

Γαστρικό μπότοξ (Botox)

Το botox στομάχου είναι μια ενδοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης.

Απευθύνεται σε άτομα που έχουν να χάσουν λίγα κιλά. Η λογική του βασίζεται στην έγχυση βοτουλινικής τοξίνης στο μυϊκό χιτώνα του στομάχου με αποτέλεσμα να χαλαρώνει αυτό και να μην κάνει τις προωθητικές περισταλτικές κινήσεις, που φυσιολογικά οδηγούν στην κένωση αυτού.

Έτσι, η τροφή παραμένει μεγαλύτερο διάστημα στο στομάχι με συνέπεια την παράταση του κορεσμού στο άτομο.

Η μέθοδος έχει αμφίβολα αποτελέσματα και είναι πολύ καινούργια. Πρέπει σίγουρα να συνοδεύεται από δίαιτα και άσκηση, ενώ δεν είναι γνωΓαστρικό Botoxστό το αποτέλεσμα σε όλους.

(https://www.hopkinsmedicine.org/endoscopic-weight-loss-program/services/gastric_botox.html)

Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρατηρηθεί σε ποικίλα ποσοστά. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό, εμέτους και αιμορραγία. Γενικά, οι υποστηρικτές της τη θεωρούν ασφαλή, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί και γενικότερες επιπτώσεις, όπως μυϊκή αδυναμία, διπλωπία (όταν βλέπουμε διπλά) και δύσπνοια.

Η τοξίνη μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του σώματος δια των αγγείων του οργανισμού. Τέλος, πρακτικά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την εφαρμογή της μεθόδου.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι πτύχωση, μπαλόνι και botox θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.