ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Βελτίωση γονιμότητας μετά από Βαριατρική Χειρουργική

γονιμότητα παχυσακία εξωσωματική

Η Βαριατρική χειρουργική βελτιώνει την αυτόματη ωορρηξία σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Συχνά συζητάμε για την επίδραση της παχυσαρκίας στη γονιμότητα σε γυναίκες και άντρες. Δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα επιστημονική σύγκριση της λύσης του προβλήματος στην υπογονιμότητα με βαριατρική χειρουργική. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση του σοβαρού υπερβάλλοντος βάρους, ανάμεσα στα άλλα οφέλη έχει σημαντική επίπτωση στη βελτίωση στην υπογονιμότητα στις νέες γυναίκες. Έτσι, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Lancet, έρχεται να τεκμηριώσει τη γνώση που είχαμε αλλά δεν υπήρχε επιστημονική μελέτη! Αναμένουμε αντίστοιχη μελέτη και για τους άνδρες, που γνωρίζουμε ότι η σοβαρή παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.

πολυκυστικες ωοθηκες

Το σύνδρομο με πολυκυστικέσ ωοθηκήκεσ Οι μελέτες παρατήρησης με υπογονιμότητα  έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση της βαριατρικής χειρουργικής στη γονιμότητα, βελτιώνοντας τα ποσοστά ωορρηξίας. Σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet το 2024, συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της βαριατρικής χειρουργικής με τη συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση για την υπογονιμότητα  σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία και ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια. είναι η πιο κοινή αιτία ανωορρηξίας υπογονιμότητας. Η παχυσαρκία επιδεινώνει τις αναπαραγωγικές επιπλοκές του συνδρόμου.

Ωστόσο, η διαχείριση της παχυσαρκίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παραμένει μια μεγάλη κλινική ανάγκη που δεν λύνεται με άλλους τρόπους. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά των κύκλων ωορρηξίας και τις προοπτικές εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης στα ποσοστά ωορρηξίας δεν είχε μέχρι σήμερα συγκριθεί με δίαιτες ή άλλες μεθόδους και ιατρική θεραπεία σε επιστημονική μελέτη.

Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet (Bariatric surgery for spontaneous ovulation in women living with polycystic ovary syndrome: the BAMBINI multicenter, open-label, randomized controlled trial, 2024), ήταν να συγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής έναντι της συντηρητικής ιατρικής αντιμετώπισης στα ποσοστά ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία και ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια.

Σε αυτήν την πολυκεντρική, ανοιχτή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, 80 γυναίκες άνω των 18 ετών, με διάγνωση πολυκυστικέσ ωοθήκεσ, βάσει των διεθνών τεκμηριωμένων κατευθυντήριων γραμμών του 2018 και ΔΜΣ (ΒΜΙ) 35 kg/m2 ή υψηλότερα, ελέγχθηκαν από δύο εξειδικευμένα κέντρα διαχείρισης της παχυσαρκίας και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συμμετέχουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 είτε με κάθετη γαστρεκτομή (μανίκι) είτε με παρεμβάσεις δίαιτας και φαρμάκων χρησιμοποιώντας μια τυχαία ακολουθία που δημιουργήθηκε από υπολογιστή (διαδικασία PLAN στο SAS) από ανεξάρτητο ερευνητή που δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη πτυχή της κλινικής δοκιμής. Η διάμεση ηλικία ολόκληρης της μελέτης ήταν 31 έτη και το 79% των συμμετεχόντων ήταν λευκές γυναίκες. Η κύρια έκβαση ήταν ο αριθμός των βιοχημικά επιβεβαιωμένων συμβάντων ωορρηξίας σε διάστημα 52 εβδομάδων και αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας εβδομαδιαίες μετρήσεις προγεστερόνης ορού. Το κύριο ερώτημα ήταν ποιες ήθελαν να έχουν κανονική ωορρηξία. Αυτή η μελέτη είναι καταχωρισμένη στο μητρώο ISRCTN (ISRCTN16668711) για γυναίκες με πολυκυστυκέσ ωοθήκεσ.

Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν από τις 20 Φεβρουαρίου 2020 έως την 1η Φεβρουαρίου 2021. Οι γυναίκες της χειρουργικής ομάδας είχαν 2,5 φορές περισσότερες αυθόρμητες ωορρηξίες σε σύγκριση με την συντηρητική. Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής παρέμβασης σε σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες ήταν πολύ περισσότερες από τα προβλήματα αυτών που ήταν σε δίαιτες και φάρμακα.

πολυκυστικες ωοθηκες γονιμότητα

Η βαριατρική χειρουργική ήταν πιο αποτελεσματική από την ιατρική αντιμετώπιση για την πρόκληση αυτόματης ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικέσ ωοθήκεσ, παχυσαρκία και ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια. Η βαριατρική χειρουργική θα μπορούσε, επομένως, να ενισχύσει τις προοπτικές φυσιολογικής εγκυμοσύνης σε αυτή την ομάδα γυναικών. Είναι μια επίπτωση της σοβαρής παχυσαρκίας που συχνά παραβλέπεται.

Η υπογονιμότητα με αιτία την παχυσαρκία γυναικών και ανδρών έχει υποτιμηθεί από τους περισσότερους. Ίσως, γιατί θεωρείται “προσβλητικό” να πει ο γυναικολόγος ότι το υπερβάλλον βάρος επιβαρύνει την επιθυμητή εγκυμοσύνη. Η πραγματικότητα είναι ότι η σοβαρή παχυσαρκία επιβαρύνει την υπογονιμότητα, την τυχόν εγκυμοσύνη (που συχνά επιτυγχάνεται με εξωσωματικές προσπάθειες) και δημιουργεί μια κύηση υψηλού κινδύνου, καθώς και τοκετό με πολλά ρίσκα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο