ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy)

Η επιμήκης γαστρεκτομή (ή κατά το κοινώς λεγόμενο «μανίκι») είναι μια από τις σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της σοβαρής (νοσογόνου) παχυσαρκίας. Οι ενδείξεις εφαρμογής της είναι αυτές που ισχύουν για όλους τους βαριά παχύσαρκους ανάλογα με το προσωπικό προφίλ τους και την επιλογή της μαζί με τον γιατρό. (https://asmbs.org/app/uploads/2012/03/UpdatedPositionSleeveGastrectomyMar142012.pdf)

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι κυρίως εγχείρηση περιοριστικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δε μπορεί πλέον να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες φαγητού με συνέπεια την απώλεια βάρους. (https://www.new-life.gr/wp-admin/post.php?post=1727&action=edit) Παράλληλα όμως, ορμονικές συνέπειες της επέμβασης υποβοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Παρατηρείται μεγάλη μείωση της γκρελίνης (που εκκρίνεται από το στομάχι που αφαιρείται). Αποτέλεσμα αυτού είναι μείωση της όρεξης, καθώς και έκκριση ορμονών από το έντερο που προκαλούν κορεσμό, βελτίωση του μεταβολισμού και σχετική απέχθεια για παχυντικές τροφές.

Προηγείται ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος με εξετάσεις και εκτίμηση από αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, διαιτολόγο και ψυχολόγο. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με τη νοσηλεία να κρατάει συνήθως 2 ημέρες. (https://www.ifso.com/sleeve-gastrectomy/)
Arrow Gastrectomy
Η αναχώρηση από το νοσοκομείο συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες, ενώ συνήθως δε χρειάζεται η λήψη παυσίπονων. Η διατροφή τον πρώτο μήνα είναι προσαρμοσμένη στην επέμβαση, δηλαδή υδρική-πολτώδης-μαλακή. Δίνεται κατά βάση έμφαση στην ποιότητα, τη λήψη πρωτεϊνών και αποφυγή υπερθερμιδικών προϊόντων, που θα υπονομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά σε περίπτωση που συμβούν, χρήζουν αντιμετώπισης από έμπειρους χειρουργούς και νοσηλευτικά ιδρύματα. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της επέμβασης είναι η διαφυγή (1-4%), δηλαδή η μη επούλωση της γραμμής συρραφής και η έξοδος περιεχομένου του στομάχου στην κοιλιά. Συνήθως συμβαίνει στις πρώτες 10 ημέρες και γίνεται αντιληπτή με πόνο, πυρετό και δυσφορία. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται συντηρητικά με καλά αποτελέσματα, ορισμένοι όμως μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση ή και μακροχρόνια νοσηλεία.
carter_gastrectomy
Η Επιμήκης Γαστρεκτομή Μανίκι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα , αρκεί να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του ενδιαφερομένου. Αρχικά είναι παρόμοια με της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό by-pass), ενώ μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την απόφαση του πάσχοντος να τροποποιήσει δεδομένα στην καθημερινή του ζωή. Η απώλεια βάρους συνοδεύεται από ύφεση πολλών συνοδών νοσημάτων και κυμαίνεται στο 65-75% του υπερβάλλοντος βάρους. (https://www.karger.com/Article/Fulltext/496296)

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι μια πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με μια άλλη για την αντιμετώπιση της νόσου. Η επέμβαση είναι εγκεκριμένη από διεθνείς Οργανισμούς και Επιστημονικές Εταιρείες και είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας. Η γαστρική πτύχωση προσπαθεί να μιμηθεί την επιμήκη γαστρεκτομή, αλλά με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα! (https://www.new-life.gr/wp-admin/post.php?post=1727&action=edit)