Η Επιλογή του Δακτυλίου Στομάχου

Ο δακτύλιος στομάχου επινοήθηκε και τοποθετήθηκε χειρουργικά για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του `80, ευρεία όμως αποδοχή από τους χειρουργούς αλλά και τους ασθενείς βρήκε μετά την πρώτη επιτυχή λαπαροσκοπική τοποθέτηση, στα μέσα της δεκαετίας του `90. Ο δακτύλιος στομάχου είναι μια χειρουργική μέθοδος που βοηθάει ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πλεονάζον βάρος τους. Η μέθοδος γαστρικοσ δακτυλιοσ έφερε τη Βαριατρική Χειρουργική στη γνώση του ευρέως κοινού με καλά και μέτρια αποτελέσματα.

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικοσ δακτυλιος είναι μια κυκλική ταινία με δυνατότητα να στενεύει εσωτερικά, και τοποθετείται λαπαροσκοπικά γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου. Έτσι, δημιουργείται ένα «μικρό στομάχι» πάνω από τον δακτύλιο και παραμένει το υπόλοιπο στομάχι κάτω από αυτόν, σε σχήμα κλεψύδρας.

Ο Γαστρικός Δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από μαλακή ιατρική σιλικόνη και έχει εσωτερικά ένα διογκούμενο μπαλόνι, το οποίο συνδέεται με ένα σωληνάκι σαν τύμπανο από μέταλλο ή πλαστικό και σιλικόνη. Το τμήμα της σιλικόνης είναι αυτό που μπορεί να παρακεντηθεί για να γίνεται η ρύθμιση του δακτυλίου.Γαστρικός Δακτύλιος

δακτύλιος στομάχουΟ γαστρικος δακτυλιος οδηγεί στη γρήγορη πλήρωση με τροφή του καινούργιου νέου «μικρού στομάχου» με αποτέλεσμα την αίσθηση του κορεσμού. Με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής και οδηγεί στην απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους.

Πως γίνεται;

Η Λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου  δεν απαιτεί διατομή του στομάχου ή αφαίρεση τμήματος αυτού, καθώς επίσης και καμία παρέμβαση στο έντερο. Έτσι η φυσιολογία του πεπτικού παραμένει ανεπηρέαστη.

Όλες οι τροφές που καταναλώνονται απορροφώνται κανονικά από τον οργανισμό. Η απώλεια βάρους που προέρχεται από τις μικρότερες προσλαμβανόμενες τροφές επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με ιδιαίτερη πειθαρχία στις διατροφικές συνήθειες (τήρηση γευμάτων, ποιοτική τροφή). Πρέπει δηλαδή να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερθερμιδικών ρευστών ή ημίρρευστων τροφών (γλυκά, παγωτά κ.λπ.), το τσιμπολόγημα και τα πολλά τακτικά γεύματα.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και κρατάει 30-40 λεπτά. Η έξοδος του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και ακολουθεί ένα προσαρμοσμένο διατροφικό πρόγραμμα για τον πρώτο μήνα (υγρά αρχικά, πολτώδη κατόπιν και τέλος μαλακές τροφές). Το «τύμπανο» που συνδέει τον δακτύλιο και λειτουργεί σαν ρυθμιστής, τοποθετείται στο υποδόριο λίπος κάτω από το δέρμα.

Παρακεντώντας αυτό το σημείο με μια λεπτή βελόνη μπορεί ο γιατρός να βάλει φυσιολογικό ορό μπαλόνι του δακτυλίου, ώστε να στενέψει η δίοδος των τροφών και να επιβραδυνθεί η διέλευση αυτών παρατείνοντας τον κορεσμό. Οι ρυθμίσεις γίνονται μετά από συζήτηση με τον γιατρό με κύρια κριτήρια την απώλεια βάρους και την ποσότητα που καταναλώνει ο ασθενής.

Γαστρικός Δακτύλιος και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους ξεκινάει αμέσως, αλλά εξαρτάται από την προσαρμογή του ασθενούς στις οδηγίες που θα λαμβάνει από την θεραπευτική ομάδα με επικεφαλής τον χειρουργό, καθώς επίσης από την ηλικία και το μεταβολισμό του. Σημαντικό ρόλο παίζει η αλλαγή των καθημερινών διατροφικών συνηθειών και η συνοδός άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει απώλεια από 40-60% του υπερβάλλοντος βάρους. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320354/)

Η συνήθης αποτυχία της μεθόδου έγκειται στη δυσκολία να αλλάξουν κάποιες κακές συνήθειες ή η τάση να «εξαπατούν» πολλοί την επέμβαση καταναλώνοντας τροφές μαλακές, με πολλές θερμίδες και συχνά. Βλέπουμε συχνά να προβάλλεται η δικαιολογία των μικρών γευμάτων να οδηγεί σε τσιμπολόγημα η ρευστά παχυντικά.

Γαστρικός δακτύλιος επιτυχία και επιπλοκές

Η επιτυχία της μεθόδου, που είναι απλή και πλήρως αναστρέψιμη λαπαροσκοπικά οποιαδήποτε στιγμή, συνδέεται απόλυτα με την πειθαρχία του ασθενούς και τη στενή συνεργασία με την ιατρική ομάδα. Τότε παρατηρείται ύφεση πολλών συνοδών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι άπνοιες και οι αρθροπάθειες.

Γαστρικός δακτύλιος επιπλοκές : Οι άμεσες επιπλοκές είναι πρακτικά ανύπαρκτες, υπάρχουν όμως απώτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τυχόν γλίστρημα του δακτυλίου, διάβρωση από αυτόν του στομάχου, ή θέματα με το τύμπανο-ρυθμιστή.

Γαστρικός Δακτύλιος Πλεονεκτήματα:

  • Γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά

  • Η νοσηλεία είναι μικρή (24-48ώρες)

  • Έχει μηδενική θνητότητα

  • Δεν κόβεται ο στόμαχος

  • Δεν τοποθετούνται μεταλλικά clips στο στόμαχο

  • Δεν διαταράσσεται η φυσιολογική συνέχεια της πεπτικής οδού

  • Ρυθμίζεται εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς

  • Δεν απαιτείται χρόνια χορήγηση ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών

  • Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί με ασφάλεια