ενδοσκοπηση στομαχου και ενεση φαρμακου για αδυνατισμα

Η ενδοσκοπηση στομαχου και η ένεση σε αυτό φαρμάκου για αδυνάτισμα, όπως και το μπαλόνι είναι νέες ή παλαιότερες τακτικές, που έχουν ελλιπή επιστημονικά στοιχεία ή ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Ιδίως, η τελευταία τάση με ενδοσκοπηση στομαχου να γίνεται ένεση παρόμοια με αυτή που γίνεται στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους, δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα και δεν έχει ιατρική τεκμηρίωση. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός CDC έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μέθοδο αυτή με πολλά περιστατικά της επικίνδυνης επιπλοκής της αλλαντίασης!

Αναλυτικότερα, διαβάστε παρακάτω μερικά στοιχεία για την παλαιότερη μέθοδο με το μπαλόνι στομάχου και για την ενδοσκοπηση στομαχου με ένεση φαρμάκου.

Γαστρικό Μπαλόνι

Η ενδοσκοπική (με γαστροσκόπηση) τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού έχει χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

το γαστρικό μπαλόνι αποτελεί μια απλή διαδικασία και βασίζεται στη λογική της κατάληψης μέρους της χωρητικότητας του στομαχιού από ένα μπαλόνι, συνήθως γεμάτο φυσιολογικό ορό (σα νερό) (υπάρχουν διάφοροι τύποι μπαλονιών).

Απαιτείται στενή διαιτολογική παρακολούθηση, καθώς τα αποτελέσματα συνδέονται άρρηκτα με ειδική διατροφή. (https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intragastric-balloon/about/pac-20394435)

Η παραμονή του μπαλονιού στο στομάχι δεν μπορεί να ξεπερνά τους 6-8 μήνες, γιατί τυχόν παράταση προκαλεί βλάβες στο στομάχι. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση μπαλονιού πριν από χειρουργική επέμβαση δυσχεραίνει την τελευταία.

Γαστρικό Μπαλόνι

Οι προοπτικές απώλειας βάρους είναι περιορισμένες. Η χρήση του συνιστάται για απώλεια λίγων κιλών ή την προετοιμασία για μια οριστική βαριατρική επέμβαση.

Αν στη διάρκεια της χρήσης του μπαλονιού δεν καταφέρει κανείς να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, η επαναπρόσληψη βάρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. (https://www.obesitycoverage.com/before-and-after-your-gastric-balloon-complete-guide/)

Πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι έχουν παρατηρηθεί τρείς κατηγορίες ασθενών. Στην πρώτη, το άτομο παρουσιάζει σημαντική δυσφορία με βάρος ψηλά στην κοιλιά, πόνο και εμέτους, οπότε η άμεση αφαίρεση είναι επιτακτική.

Στη δεύτερη κατηγορία, σημαντικός αριθμός ατόμων δεν χάνουν βάρος είτε για μεταβολικούς λόγους είτε γιατί το μπαλόνι εγκαθίσταται σε σημείο του στομάχου που δεν επηρεάζει τον κορεσμό.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που θα χάσουν κάποια κιλά (συνήθως όχι πάνω από δέκα κατά μέσο όρο), αλλά θα πρέπει να είναι πολύ πειθαρχημένοι στη διατροφή τους μετά την αφαίρεση!

Ενδοσκοπηση στομαχου και ενεση φαρμακου για αδυνάτισμα

Η ενδοσκοπηση στομαχου (γαστροσκόπηση) και η ένση σε αυτο φαρμάκου σαν αυτο που βάζουν στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους, είναι μια ενδοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται τελευταία, με την αυταπάτη ότι θα παραλύσει το στομάχι και δε θα αδειάζει εύκολα.

Απευθύνεται σε άτομα που έχουν να χάσουν λίγα κιλά. Η λογική της τεχνικής βασίζεται στην έγχυση του φαρμάκου στο μυϊκό χιτώνα του στομάχου με αποτέλεσμα να χαλαρώνει αυτό και να μην κάνει τις προωθητικές περισταλτικές κινήσεις, που φυσιολογικά οδηγούν στην κένωση αυτού.

Έτσι, η τροφή θεωρητικά παραμένει μεγαλύτερο διάστημα στο στομάχι με συνέπεια την παράταση του κορεσμού στο άτομο. Δεν αλλάζει τίποτα στον κορεσμό ή στη χωρητικότητα του στομάχου.

Η μέθοδος ένεσης στο στομάχι έχει εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα και είναι πολύ καινούργια. Πρέπει σίγουρα να συνοδεύεται από δίαιτα και άσκηση, ενώ δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα σε όλους.

Γαστροσκόπηση με ένεση στο στομαχι για αδυνατισμα
Ένεση στο στομάχι με γαστροσκόπηση για αδυνάτισμα

Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρατηρηθεί σε ποικίλα ποσοστά. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό, εμέτους και αιμορραγία. Πρόσφατα δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νόσων (ECDC) (διαβάστε εδώ…) σοβαρές παρενέργειες από την εφαρμογή της μεθόδου! 

Παρουσιάστηκαν πολλά περιστατικά επικίνδυνης  αλλαντίασης με παράλυση και άλλες βαριές επιπλοκές! Οι λόγοι είναι πολλοί και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλίζεται ο ασθενής. Έχει σημασία ποιος γιατρός κάνει τη μέθοδο, το ενδοσκοπικά όργανα που χρησιμοποιεί και τι φάρμακο εγχύνει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, για όλα αυτά δεν υπάρχει μηχανισμός πιστοποίησης, ότι γίνονται σωστά. Έτσι, προκύπτουν ποικίλα αλλά και επικίνδυνα αποτελέσματα, χωρίς να επιτυγχάνεται κανένας στόχος απώλειας βάρους. Στα ελάχιστα παραδείγματα που “διαφημίζονται”, η απώλεια οφείλεται στην πιστή τήρηση των αυστηρών διαιτητικών οδηγιών που δίδονται, και που θα δούλευαν έτσι και αλλιώς.

Γενικά, οι υποστηρικτές της μεθόδου αδυνατίσματος με ενδοσκόπηση στομαχου και λενεση φαρμάκου τη θεωρούν ασφαλή, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί και γενικότερες επιπτώσεις, όπως μυϊκή αδυναμία, διπλωπία (όταν βλέπουμε διπλά) και δύσπνοια.

Μετά την ενδοσκοπηση στομαχου, η τοξίνη μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία του σώματος δια των αγγείων του οργανισμού. Έτσι, μπορεί να επέλθει παράλυση και άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις. Τέλος, πρακτικά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την εφαρμογή της μεθόδου.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι μπαλόνι και η ένεση στο στομάχι με ενδοσκοπηση στομαχου (γαστροσκόπηση) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Σήμερα υπάρχει η μέθοδος του κλιπ στο στομάχι που είναι ιατρικά τεκμηριωμένο και με σπουδαία αποτελέσματα. Είναι μια σύγχρονη τεχνική για Απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο κοψίματος του στομαχιού. Διαβάστε περισσότερα…