Τι είναι το γαστρικό μανίκι: Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) ή το μανίκι στομάχου  είναι μια από τις σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της σοβαρής (νοσογόνου) παχυσαρκίας. Οι ενδείξεις εφαρμογής της είναι αυτές που ισχύουν για όλους τους βαριά παχύσαρκους ανάλογα με το προσωπικό προφίλ τους και την επιλογή της μαζί με τον γιατρό. 
μανίκι στομάχου sleeve αφαίρεση στομάχου

Το μανίκι στομάχου ή επιμήκης γαστρεκτομή, αποτελεί μια ακόμη χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας (ΒΜΙ μεγαλύτερο από 40). Είναι περιοριστικού τύπου τεχνική καθώς μειώνει δραστικά την ημερήσια πρόσληψη φαγητού.

Κατά το χειρουργείο γίνεται εκτομή – αφαίρεση των 2/3 του στομάχου. Το τμήμα που απομένει έχει το σχήμα «μανικιού» γι’ αυτό άλλωστε η συγκεκριμένη τεχνική αποκαλείται μανίκι στομάχου (sleeve). 

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι κυρίως εγχείρηση περιοριστικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δε μπορεί πλέον να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες φαγητού με συνέπεια την απώλεια βάρους.

Παράλληλα όμως, ορμονικές συνέπειες της επέμβασης υποβοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Παρατηρείται μεγάλη μείωση της γκρελίνης (που εκκρίνεται από το στομάχι που αφαιρείται). Αποτέλεσμα αυτού είναι μείωση της όρεξης, καθώς και έκκριση ορμονών από το έντερο που προκαλούν κορεσμό, βελτίωση του μεταβολισμού και σχετική απέχθεια για παχυντικές τροφές. Μανίκι στομάχου: Τι είναι αυτό που φέρνει το αποτέλεσμα: Περιορισμός και ορμονικές μεταβολές.

Προηγείται ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος με εξετάσεις και εκτίμηση από αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, διαιτολόγο και ψυχολόγο. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με τη νοσηλεία να κρατάει συνήθως 2 ημέρες. Και μετά την επέμβαση η επανένταξη στην καθημερινότητα κρατάει 7-10 ημέρες. 

Η αναχώρηση από το νοσοκομείο συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες, ενώ συνήθως δε χρειάζεται η λήψη παυσίπονων. Η διατροφή τον πρώτο μήνα είναι προσαρμοσμένη στην επέμβαση, δηλαδή υδρική-πολτώδης-μαλακή.

Δίνεται κατά βάση έμφαση στην ποιότητα, τη λήψη πρωτεϊνών και αποφυγή υπερθερμιδικών προϊόντων, που θα υπονομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Γαστρικό μανίκι Τι επιπλοκές μπορεί να έχει; Στο μανίκι στομάχου οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά σε περίπτωση που συμβούν, χρήζουν αντιμετώπισης από έμπειρους χειρουργούς και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της επέμβασης είναι η διαφυγή (1-4%), δηλαδή η μη επούλωση της γραμμής συρραφής και η έξοδος περιεχομένου του στομάχου στην κοιλιά. Συνήθως συμβαίνει στις πρώτες 10 ημέρες και γίνεται αντιληπτή με πόνο, πυρετό και δυσφορία.

Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται συντηρητικά με καλά αποτελέσματα, ορισμένοι όμως μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση ή και μακροχρόνια νοσηλεία.

Η Επιμήκης Γαστρεκτομή Μανίκι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα , αρκεί να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του ενδιαφερομένου. Αρχικά είναι παρόμοια με της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό by-pass), ενώ μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την απόφαση του πάσχοντος να τροποποιήσει δεδομένα στην καθημερινή του ζωή.

Η απώλεια βάρους συνοδεύεται από ύφεση πολλών συνοδών νοσημάτων και κυμαίνεται στο 65-75% του υπερβάλλοντος βάρους. (https://www.karger.com/Article/Fulltext/496296)

μανίκι στομάχου sleeve Παππής

Είναι ασφαλής η επιμήκης γαστρεκτομή;

Τα χειρουργεία παχυσαρκίας γενικά και η επιμήκης γαστρεκτομή κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα ασφαλείς επεμβάσεις με ποσοστά επιπλοκών κάτω από 2%. Τόσο η ασφάλεια όσο και η επιτυχία όμως εξαρτώνται απόλυτα από:

  • Την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού – η χειρουργική παχυσαρκίας δεν αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των γενικών χειρουργών σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου. Απαιτεί περαιτέρω μακροχρόνια και αποκλειστική εξειδίκευση προκειμένου να είναι ασφαλείς και επιτυχείς.
  • Την χρησιμοποίηση ποιοτικών υλικών συρραφής, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο της χρήσης υλικών αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης στο βωμό της μείωσης του κόστους ή της αύξησης του κέρδους.

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι μια πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με μια άλλη για την αντιμετώπιση της νόσου. Η επέμβαση είναι εγκεκριμένη από διεθνείς Οργανισμούς και Επιστημονικές Εταιρείες και είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας. Η γαστρική πτύχωση προσπαθεί να μιμηθεί την επιμήκη γαστρεκτομή, αλλά με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα!

Ποια άτομα αφορά το γαστρικό μανίκι;

Το γαστρικό μανίκι ή η επιμήκης γαστρεκτομή είναι μία αρκετά αποτελεσματική τεχνική για την απώλεια βάρους ωστόσο το σημαντικότερο βήμα είναι να γίνει σωστή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν στο χειρουργείο, γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού.

Η επέμβαση είναι ιδανική για άτομα που τρώνε μεγάλα γεύματα και επωφελούνται από τον περιορισμό όγκου γευμάτων που προσφέρει η η sleeve γαστρεκτομή. Δεν είναι καλή επιλογή για άτομα που παχαίνουν επειδή τρώνε γλυκά και λιπαρά φαγητά, ή τσιμπολογούν συνεχώς κατά τη διάρκεια τις μέρας. Ο μικρός όγκος των γευμάτων επιτρέπει να παίρνουν πολλές θερμίδες και να χάνουν λιγότερο βάρος.

Υποψήφια άτομα για να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι:

  • Άτομα που έχουν δείκτη μάζα σώματος 40 και άνω
  • Δείκτη Μάζας σώματος 35 και άνω, εφόσον υπάρχουν παθήσεις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία όπως Διαβήτης, Υπέρταση, Καρδιοπάθεια, Οστεοαρθρίτιδα, Γυναικολογικά προβλήματα κτλ.