ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Θα χρειαστεί αισθητική πλαστική χειρουργική αποκατάσταση μετά την απώλεια πολλών κιλών;

Συχνή είναι η ερώτηση του/της ασθενούς που θα κάνει μια βαριατρική επέμβαση αν μετά από την απώλεια των κιλών θα χρειαστούν επιπλέον χειρουργικών πλαστικών επεμβάσεων για ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η απάντηση εδώ είναι πολυπαραγοντική! Αρχικά πρέπει να τονίσουμε και πάλι, ότι όσο πιο έγκαιρη η αντιμετώπιση της νόσου Παχυσαρκίας τόσο καλύτερη η συνολική αντιμετώπιση! Όπως ισχύει άλλωστε και για όλες τις παθήσεις! Αν παρέμβουμε εγκαίρως στο σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας, τότε θα προλάβουμε ζητήματα υγείας (Διαβήτης, Υπέρταση, Άπνοιες, Οσφυαλγία κλπ.) αλλά και τη μεγάλη χαλάρωση του δέρματος.

Συνήθως, ο ενδιαφερόμενος αφήνει την κατάσταση να φτάσει στο μη παρέκει! Σίγουρα θα πρέπει να προηγούνται διαιτολογικές προσπάθειες. Αλλά είναι μάταιο αυτό να συνεχίζεται επί χρόνια, να αυξάνονται τα κιλά και ο ασθενής με πολλά κιλά να φοβάται να ενημερωθεί έγκυρα για τις λαπαροσκοπικές λύσεις που υπάρχουν. Το αποτέλεσμα είναι η διάταση (το «ξεχείλωμα») του δέρματος να είναι μεγάλη και η επάνοδος να έχει πολλά ερωτηματικά. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπου η ποιότητα του δέρματος και η ηλικία βοηθούν στο να μη χρειάζεται σχεδόν τίποτα μετά από την απώλεια κιλών. Σε άλλα περιστατικά, όμως, η ανομοιογενής κατανομή του λίπους και η μέτρια ποιότητα δέρματος να οδηγεί σε αντιαισθητική χαλάρωση, η οποία να απαιτεί πλαστική διόρθωση.πλαστική χειρουργικήΕπιπλέον, σημαντικά είναι τα πρακτικά και αντικειμενικά θέματα που προκύπτουν. Για παράδειγμα, η μεγάλη χαλάρωση στο «προγούλι», ένα σημείο του σώματος που δεν κρύβεται με τα ρούχα! Επίσης, η κρέμαση στο βραχίονα («μπράτσο») μπορεί να κρυφτεί με μακρυμάνικα ρούχα, αλλά στα κοντομάνικα προβάλλει άσχημα. Η κοιλιά είναι το σημείο με τη συχνότερη επίπτωση μετά από χάσιμο πολλών κιλών. Χαλαρώνει και πέφτει προς τα κάτω με αποτέλεσμα αισθητικό αλλά και πρακτικό πρόβλημα. Τέλος, αν η κατανομή λίπους είναι έντονη από τη μέση και κάτω (γλουτούς-μηρούς), τότε θα γίνει σίγουρα συζήτηση για τη διόρθωση του τελικού αποτελέσματος με χειρουργική παρέμβαση.

Τι επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν μετά την απώλεια πολλών κιλών;

Όταν ισορροπήσει το σωματικό βάρος και έχει δοθεί ο χρόνος στο δέρμα να επανέλθει, στο μέτρο του δυνατού, ο κ. Παππής με τον Πλαστικό Χειρουργό και τον ασθενή θα συζητήσουν τι θα πρέπει να διορθωθεί, πάντα με κριτήριο τις προτεραιότητες του τελευταίου! Να τονίσουμε εδώ ότι οι περισσότερες ατέλειες καλύπτονται με τα ρούχα. Η αλλαγές είναι μεγάλες. Τα οφέλη, όμως, από το νέο σώμα είναι τόσα πολλά, που η οπτική διαφορά σύντομα συνηθίζεται προς το θετικό!Κοιλιοπλαστική μετά Βαριατρική Χειρουργική

Συνήθως, αυτό που χρειάζεται αποκατάσταση είναι η περίσσεια δέρματος και λίπους στην κρεμάμενη κοιλία που μένει. Έτσι, η πλαστική κοιλιάσ είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση που χρειάζεται μετά από την απώλεια πολλών κιλών. Η πλαστική κοιλιάσ γίνεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους πρακτικούς και υγιεινής. Τα ρούχα (και κυρίως τα παντελόνια) δεν κάθονται καλά πάνω σε αναδιπλούμενα τμήματα δέρματος. Επιπλέον, ανάμεσα στις πτυχές της περιοχής δημιουργούνται ερεθισμοί και μυκητιάσεις.

Ακολουθούν επεμβάσεις στους βραχίονες (τα μπράτσα) και τους μηρούς (τα μπούτια). Αν προεγχειρητικά, ο ασθενής είχε μεγάλα μπράτσα, η χαλάρωση εκεί είναι πιθανή. Και εκεί μπορεί η αισθητική παρέμβαση να διορθώσει την εικόνα. Επίσης, η πλαστική προσώπου χρειάζεται σπάνια. Είναι η περιοχή που βελτιώνεται πρώτη και αναδεικνύονται τα ωραία χαρακτηριστικά μας. Γίνεται μια πλαστική προσώπου χωρίς επέμβαση!

Σπανιότερα χρειάζεται παρέμβαση στους γλουτούς. Αυτά έχουν να κάνουν με την κατανομή του λίπους πριν την επέμβαση. Πλαστική Χειρουργική με παράλληλη λιποαναρρόφηση και άλλες παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.

Στο Κέντρο Παχυσαρκίας Αθηνών υπάρχει Μονάδα Ιατρική Ειδικότητα Πλαστική Χειρουργική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο