ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
διαβήτης μεταβολική χειρουργική Παππης

Νυστέρι στο Διαβήτη;

 Τα τελευταία 20 χρόνια, η επιλογή μιας λαπαροσκοπικής επέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου “διαβήτης τύπου 2” είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Από το 2017, είναι πια στις επίσημες οδηγίες στις Διαβητολογικές εταιρείες όλου του κόσμου, δίνοντας στους παθολόγους και ενδοκρινολόγους που εξειδικεύονται στο Διαβήτη, τη δυνατότητα να προτείνουν αυτή τη λύση σε όσους ασθενείς δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη νόσο με φάρμακα ή ινσουλίνη.

Επειδή για πολλούς γιατρούς και ασθενείς η επιλογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι άγνωστη, σήμερα θα σας παραθέσω τα επίσημα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς, που δείχνουν ότι η χειρουργική επιλογή είναι εγκεκριμένη για τους διαβητικούς με αρρύθμιστο διαβήτης τύπου 2 (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη > 7%).

διαβήτης τύπου 2 Παππής

 

Έτσι, οι παρακάτω επιστημονικοί φορείς προτείνουν την ένδειξη για να σκέφτεται την χειρουργική επιλογή ένας ασθενής με διαβήτης τύπου 2 :

  1. Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία

    (American Diabetes Association) – ADA): Η ADA αναγνωρίζει το ρόλο της Μεταβολικής Χειρουργικής στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, συνιστώντας συγκεκριμένα να ληφθεί υπόψη σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 30 ή υψηλότερο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι με ΒΜΙ μεταξύ 27 και 29,9 μπορεί να είναι επιλέξιμοι εάν η υπεργλυκαιμία ελέγχεται ανεπαρκώς από τον τρόπο ζωής και τη φαρμακολογική θεραπεία. Η ADA υπογραμμίζει τη σημασία της κοινής λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ατομική κατάσταση υγείας και τις προτιμήσεις.

  2. Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity-EASO): Η EASO δίνει έμφαση σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή, προτείνοντας ότι η μεταβολική χειρουργική μπορεί να εξεταστεί για άτομα με ΒΜΙ 30 ή υψηλότερο, ειδικά εάν έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Οι κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν τη σημασία μιας συνολικής αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διάρκεια του διαβήτη, ο γλυκαιμικός έλεγχος και η παρουσία συνοδών παθήσεων.
  3. Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη

    (International Diabetes Federation – IDF): Η IDF αναγνωρίζει τα πιθανά οφέλη της Μεταβολικής/Βαριατρικής Χειρουργικής για την επίτευξη ύφεσης του διαβήτη και συνιστά να ληφθούν υπόψη άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 και BMI 30 ή υψηλότερο. Οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνοδές παθήσεις και οι προτίμηση του ασθενούς.

  4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    (World Health Organization – WHO): Ο WHO αναγνωρίζει το ρόλο της Μεταβολικής/Βαριατρικής Χειρουργικής στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε άτομα με ΒΜΙ 35 ή μεγαλύτερο. Ο οργανισμός τονίζει την ανάγκη για ενδελεχή αξιολόγηση των πιθανών υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η παρουσία και άλλων νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και η αποτυχία των συμβατικών θεραπειών.

χειρουργική διαβήτη Παππής

Συνοπτικά, οι βασικοί λόγοι που π΄ρεπει να έχουν υπόψιν τους ασθενείς και γιατροί είναι οι παρακάτω:

Ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι βασικός παράγοντας, οι κατευθυντήριες οδηγίες λαμβάνουν υπόψη και άλλα κριτήρια για τον εντοπισμό κατάλληλων υποψηφίων.

  • Διάρκεια του διαβήτη: Η μεγαλύτερη διάρκεια του διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει την απόφαση για σύσταση χειρουργείου.
  • Ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπυ 2, παρά τη βέλτιστη ιατρική αντιμετώπιση, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξέταση της Μεταβολικής Χειρουργικής.
  • Συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία: Η παρουσία και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορεί να ενισχύσει την επιλογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης.
  • Προτιμήσεις και ενημέρωση των ασθενών: Η κοινή λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή των ασθενών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα θα συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής επιλογής.
  • Προκλήσεις για τη απόφαση: Παρότι αυτές οι οδηγίες προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Προκλήσεις όπως η σωστή ενημέρωση από ειδικούς για την ασφάλεια της χειρουργικής επιλογής, η μακροχρόνια παρακολούθηση και οι πιθανές αντενδείξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω προσεκτικής αξιολόγησης και επικοινωνίας μεταξύ των παθολόγων, ενδοκρινολόγων και του χειρουργού προς όφελος του ασθενούς!
  • Συνεργασία για ένα πιο υγιές μέλλον: Καθώς διερευνούμε τις ενδείξεις για τη Μεταβολική Χειρουργική, ο διαβήτης τύπου 2 είναι στις σοβαρές επιλογές. Γι αυτό πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Μαζί, θα γίνουν εφικτές αλλαγές και παρεμβάσεις πολιτικών υγείας, για να οφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί στη χώρα μας.
  • Συμπερασματικά: Καλύτερη Ζωή για τους Ενημερωμένους Ασθενείς. Οι ενδείξεις για τη Μεταβολική Χειρουργική στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προόδου στην εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη. Κατανοώντας τα διαφορετικά κριτήρια που περιγράφονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα να κάνουν συνειδητές επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους!

 

Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, ότι η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ και οδηγεί σε καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή!

Στο Ιατρικό Αθηνών διαθέτουμε εξειδικευμένο κέντρο για να σας ενημερώσουμε “Ποια είναι τα συμπτώματα” και “Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης” . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ κάνετε και τι επιλογές υπάρχουν, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεστε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο