ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Λίγα Λόγια για Εμάς

Ο ιστότοπος New-Life είναι η διαδικτυακή παρουσία του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ και του Προέδρου του κ. Χαριλάου Παππή. Οι εξελίξεις στην Χειρουργική της Παχυσαρκίας είναι καταιγιστικές και επιδίωξή μας είναι να σας μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αντικείμενο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας, την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της, με προεξάρχοντα τον σακχαρώδη διαβήτη.

Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας αντιμετωπίζει όλα τα σχετιζόμενα νοσήματα. Υπάρχουν όμως σίγουρα στο κοινό απορίες και λαθεμένες εντυπώσεις. Έτσι, με τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας μας, καθώς και με σεμινάρια που θα διοργανώνονται θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες.

Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας δεν αποτελεί μια «μόδα» όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Το πρόβλημα της σοβαρής παχυσαρκίας είναι διογκωμένο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αντιμετώπισή του έχει ξεκινήσει από το 1954 από τον Kremer.

Δώδεκα (12) χρόνια αργότερα ο Mason παρουσιάζει και καθιερώνει το γαστρικό bypass σαν τη μέθοδο αντιμετώπισης παχύσαρκων ανθρώπων με περισσότερα από 30 -40 κιλά του φυσιολογικού βάρους τους. Η μέθοδος έχει καθιερωθεί ως το σημείο αναφοράς, αφού σειρά μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Στην πορεία (1976) ο Ιταλός Scopinaro παρουσιάζει επέμβαση για πολύ παχύσαρκους, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην επέμβαση αυτή παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου με συνέπεια σημαντική δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα καλά αποτελέσματα της Χειρουργικής της Παχυσαρκίας θεωρούσαμε ότι οφείλονταν στη μείωση του όγκου του στομάχου και στη δυσαπορρόφηση.

Έτσι, φαινόταν ότι αυτή ήταν η αιτία για τη διόρθωση του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων συνοδών παθήσεων. Το γεγονός όμως ότι αυτά παρατηρούνταν μέσα στον πρώτο μήνα (πριν τη μεγάλη απώλεια βάρους) οδήγησε τον Rubino σε πειράματα που απέδειξαν ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας είχε σημαντικά μεταβολικά αποτελέσματα μέσω ορμονικών μηχανισμών άγνωστων μέχρι το 2004.

Παχυσαρκία μια μακροχρόνια νόσος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παχυσαρκία είναι μια μακροχρόνια νόσος. Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία.

Η απλή εξήγηση είναι ότι προσπαθούν να αλλάξουν το σώμα τους με λάθος τρόπο, γιατί καμία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν πρόκειται να αντέξει στο χρόνο αν δεν συνοδεύεται από κάποιες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας = Χειρουργική Παχυσαρκίας

Σήμερα διανύουμε την εποχή της Μεταβολικής πια Χειρουργικής, όπου οι επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένες δράσεις στον υποθάλαμο και στα κύτταρα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, έχουν δώσει στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας μια άλλη διάσταση, με προοπτικές διόρθωσης σειράς μεταβολικών νοσημάτων αλλά και άλλων παθήσεων ανεξαρτήτως του αριθμού των κιλών που θα απωλεσθούν.

Τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δείχνουν σαφώς, ότι η Χειρουργική της Παχυσαρκίας είναι η μόνη μακροχρόνια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Με τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας γίνονται αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μόνιμο περιορισμό στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και ενέργειας, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταναλώσει τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους.

Οι βασικές επεμβάσεις που αφορούν την Χειρουργική της Παχυσαρκίας είναι οι εξής: Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, Επιμήκης Γαστρεκτομή το Γαστρικό ByPass και η Γαστρική παράκαμψη.

Σκοπός του ινστιτούτου μας είναι η διαρκής και ειλικρινής ενημέρωση του κοινού πάνω στο σοβαρότατο θέμα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, αλλά και η βοήθεια για την αποφασιστική λύση του προβλήματος.

Συνεργάτες

Βοηθός ΧειρουργούΑναισθησιολόγοςΨυχίατροςΕνδοκρινολόγοςLife Coach


ΨυχολόγοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΓραμματεία - Bariatric CoordinatorΜετάβαση στο περιεχόμενο